Index Vakbarát Hírportál

Váratlanul lemondott az amerikai ENSZ-nagykövet

2018. október 9., kedd 17:04 | aznap frissítve

Váratlanul lemondott Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Donald Trump elnök pedig elfogadta a lemondást kedden, írja az Axios hírportál értesülése alapján a BBC. Habár Nikki Haley több alkalommal összetűzésbe keveredett az amerikai elnökkel, sajtóhírek szerint a lemondása a magas rangú fehér házi tisztviselőket is meglepte.

Haley Twitter-fiókjáról azóta eltűnt a bemutatkozó szövegből minden olyan részlet, ami arra utal, hogy ő az amerikai ENSZ-nagykövet. és az elnök tweetelt is arról, hogy nagy bejelentésre készül "barátjával", Haley nagykövettel.

Big announcement with my friend Ambassador Nikki Haley in the Oval Office at 10:30am.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2018. október 9.

Közös sajtótájékoztatójukon megerősítették a sajtóhíreket, Haley év végééig tölti csak be a tisztséget. Trump az újságírók előtt barátságosan közölte a távozó nagykövettel, hogy szívesen látná egy másik poszton. "Választhatsz valamit", mondta.

Az amerikai elnök azt állította, nem hirtelen döntésről van szó, Haley már fél évvel ezelőtt jelezte, hogy ott szeretné hagyni az állását.

A nagykövet újságírói kérdésre elmondta, nem arról van szó, hogy a 2020-as elnökválasztási kampányra készül, republikánus jelöltként. Sőt, biztosította az újrainduló Trumpot támogatásáról, és megköszönte az eddigi együttműködést.

Köszönöm elnök úr! Ez életem legnagyobb megtiszteltetése volt.

A korábbi dél-karolinai szenátor, indiai bevándorlók gyereke 2017 januárjában lett az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, egy hónapon keresztül az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes elnökségét is vezette. Az elnök egyik korai republikánus kritikusának számít, az elnökválasztási-kampányban is többször tett negatív megjegyzéseket Trumpra.

Haley gyakran volt az ütközőzóna Trump és az ENSZ között, amikor az USA kilépett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, azt a világszervezet legnagyobb kudarcának nevezte. Korábban, tavaly decemberben arról beszélt, hogy a Trumpot szexuális zaklatással vádoló nőket "meg kellene hallgatni".

A lányom pont jó lenne ENSZ-nagykövetnek

Trumpot a sajtótájékoztató után kérdezték, van-e már jelöltje Haley posztjára. Ekkor az elnök váratlanul bedobta a saját lánya nevét, Ivanka Trumpét:

"Ivanka csodálatos lenne, de ez nem azt jelenti, hogy őt választanám."

Méghozzá amiatt, mert szerinte ezután nepotizmussal "vádolnák" őt. Majd nyomatékosította, hogy szerinte nem létezik jobb jelölt a saját lányánál, írta a CNN.

Rovatok