Index Vakbarát Hírportál

Trumpot Magyarország miatt kritizálják a demokraták

2018. október 11., csütörtök 08:26

Az amerikai kongresszus 22 demokrata tagja írta alá azt a levelet, melyben Donald Trump elnök Magyarországgal szembeni politikáját kritizálták, leginkább azt a döntést, hogy a független magyar sajtónak szánt 700 000 dolláros támogatást kinyírták idén júliusban. 

A levelet Marcy Kaptur, a magyar kaukusz vezetője jegyezte a külügyminisztérium eurázsiai kapcsolatokért felelős osztályának címezve, és elsősorban azt szeretnék megtudni, hogy az amerikai vezetés miért vonta vissza a tervezett támogatást. Megjegyzik, hogy a független magyar sajtó egyre inkább visszaszorul, miközben a magyar kormány közpénzből támogatja az olyan médiumokat, melyek az orosz kormány szócsöveként ismert Russia Todaytől és Sputniktől vesznek át híreket. 

A levelet aláíró huszonkét demokrata politikus úgy gondolja, hogy a magyar sajtószabadságot komoly veszély fenyegeti, ezért az Egyesült Államoknak lépnie kellene. Az ügyben a Politico szerette volna megszólaltatni az amerikai külügyminisztériumot és a washingtoni amerikai nagykövetséget is, ám egyik intézmény sem kívánta kommentálni a történteket. 

Augusztusban David Cornstein, új budapesti amerikai nagykövet elmondta, eddig nem tapasztalta a szabadságjogok csorbítását Magyarországon, de ha látná jeleit, felszólalna ellene.

(Politico)

Rovatok