Index Vakbarát Hírportál

Trump szerint Hasogdzsit kivégezték és ennek súlyos következménye lesz

2018. október 18., csütörtök 22:41 | aznap frissítve

Donald Trump, amerikai elnök csütörtökön elismerte, hogy a The Washington Postnak is dolgozó Dzsamál Hasogdzsi újságírót megölték. 

Számomra nagyon úgy tűnik, hogy megölték. Ez nagyon szomorú. 

-mondta az amerikai elnök egy kampány eseményről távozóban Montanában. 

Ha Szaúd-Arábia felelőssége bizonyított lesz az újságíró halálában, Trump nagyon kegyetlen következményeket fog kilátásba helyezni az olajmágnás szövetségesének. 

Az elnököt több kritika is érte, hogy túl óvatosan fogalmaz, és nem foglal határozottan állást az üggyel kapcsolatban. Csütörtökön Mike Pompeo külügyminiszter arról nyilatkozott, hogy Trumppal egyetértettek azzal kapcsolatban, hogy kell adni pár napot Szaúd-Arábiának, hogy lefolytassa a belső vizsgálatát. 

Khashoggi az amerikai Virginiában államban élt és a The Washington Postnak írt, október másodikán látták utoljára, amikor belépett az isztambuli Szaudi konzulátusra. A török hatóságok szaúdi ügynököket vádoltak a férfi meggyilkolásával és lefejezésével. 

Szaúd-Arábia következetesen tagadja az ellene felhozott vádakat, és a fentebb említett vizsgálatra való hivatkozással próbál időt nyerni.

Egy erdőben kutatnak a maradványok után

Közben a török rendőrség az Isztambul külterületén lévő egyik erdőben, valamint a Márvány-tenger partján fekvő egyik városban kutat a vélhetően meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi maradványai után

A hírügynökségi tudósítás szerint a török hatóságok földrajzilag bővítették a nyomozás körét, miután a hírek szerint a szaúdi főkonzulátus hétfő éjszakai átvizsgálása során bizonyító erejű anyagminták is előkerültek, és így a főkonzuli rezidencia mellett a külképviseletet is átvizsgálják még. 

(CNBC, MTI)

Rovatok