Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó szerint Juncker Erdély kapcsán is igazolta alkalmatlanságát

2018. október 30., kedd 07:25

Üdvözli a román külügyminisztérium Jean-Claude Juncker december elsejével – Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi ünnepségével – kapcsolatos nyilatkozatát, de aggódik a "budapesti hatóságok retorikája" miatt – írta az MTI.

Hogy az Európai Bizottság elnöke miért udvarolhatott Bukarestnek Erdély és Románia egyesülésének 100- évfordulója közeledtével, arról itt olvashat bővebben.

A bukaresti külügyminisztérium a G4Media.ro ellenzéki hírportál felkérésére reagált hétfőn arra, hogy a Krónika című erdélyi magyar napilap pénteki összeállításában több magyar politikus is bírálta az EB elnökének október 23-án, az Európai Parlamentben Klaus Iohannis román államfő jelenlétében elhangzott beszédét, amelyben Juncker a nagy román egyesülés napját egész Európa ünnepének nevezte.

Jean-Claude Juncker úgy vélekedett, hogy december elseje, a nagy román egyesülés napja nemcsak Románia, hanem az egész Európa ünnepe. "Azon a napon tehát együtt fogunk megünnepelni egy nagy történelmi pillanatot, amely Romániának és Európának is fontos" – jelentette ki az EB elnöke.

A bukaresti külügyminisztérium szolidaritásáról biztosította Junckert, kiemelve, hogy az EB elnöke a világháborúk után felépült európai jogrend - a regionális stabilitás és biztonság garanciája - tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta. A román külügyi tárca ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt, amely "megkérdőjelezni látszik" az európai népek közti békéhez és megértéshez vezető erőfeszítéseket.

Szijjártó: Juncker alkalmatlan

A bukaresti külügyi tárcát reagáltató G4Media felidézte: Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a történelmi ismeretek hiányának tulajdonította Juncker kijelentését, amely szerinte csak ráerősít az "EB-elnök alkalmatlanságára". A román lap Németh Zsoltot, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét is idézte, aki szintén Juncker alkalmatlanságát ecsetelte a Krónikának. "Szíve joga, hogy Romániával együtt ünnepelje az ország centenáriumát, feltéve, ha nem próbálja meg kötelezővé tenni" - jegyezte meg a Krónikának Németh Zsolt.

Szijjártó Péter szerint Juncker ismételten igazolta, hogy alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére. Európa egységét nem tudta kifejezni „sem a Brexitnél, sem a migrációnál, sem a román nemzeti ünnepnél" – idézte a külügyminisztert az MTI.

„Európa akkor lesz erős és egységes, ha elfogadjuk, hogy bizonyos történelmi dátumok egyeseknek örömöt jelentenek, másoknak viszont fájdalmat”. Az is fontos lenne, hogy „azoktól, akik szomorúan emlékeznek egy eseményre, ne várják el, hogy örüljenek, az ilyen elvárás ugyanis erkölcstelen és tisztességtelen.”

Rovatok