Index Vakbarát Hírportál

Amerikában lassan nem tudják mivel kivégezni a halálra ítélteket

2018. november 1., csütörtök 22:12

2007 óta először végeznek ki halálra ítéltet villamosszékben Tennessee államban, azonban a szerkezet készítője attól fél, hogy élesben rosszul működik majd. A kivégzőeszközöket készítő, egyébként holokauszttagadó Fred Leuchter az ABC-nek beszélt arról, hogy attól tart, a legutoljára 11 éve használt, de 1988-ban gyártott villamosszéke elromlik majd, vagy esetleg másokban is kárt okoz.

Leuchter 1979 és 1990 kifejezetten keresettnek számított a kivégzőeszközök szakmájában egészen addig, ameddig nem kezdett el arról beszélni, hogy Auschwitzban nem is voltak gázkamrák. Az ezt követő balhé után derült ki, hogy nincs is mérnöki végzettsége, és saját magától kezdett el villamosszékeket, bitófákat és gázkamrákat tervezni legalább 27 államnak.

Tennessee-ben egy kettős gyilkosságot elkövető férfit terveznek villamosszékkel kivégezni, aki maga választotta ezt a módszert a halálos méreginjekció helyett, miután utóbbival kapcsolatban komoly komplikációk történtek az elmúlt években, és az Egyesült Államoknak egyre nagyobb gondot okoz a halált okozó hatóanyagok beszerzése.

Az egész eset rávilágít arra a bizarr helyzetre, hogy Amerikának egyre nagyobb gondot okoz kivégezni a halálra ítéltjeit. Miután a halálos injekciók nem működnek, régi módszerekhez kell folyamodni, azonban az ABC cikkéből is kiderül, hogy ebben Fred Leuchter voltaképpen az egyetlen megbízható szakértő, aki viszont a holokauszttagadó nézetei miatt nem kívánt személy az ítéletvégrehajtási intézetek környékén, de néha így is kikérik a szakvéleményét. Leuchter pedig a mostani kivégzéssel kapcsolatban elmondta, hogy 2007-ben szerencséjük volt, amiért működött a villamosszék, de a szerkezetet egyáltalán nem szabadna használni.

A kettős gyilkosságért elítélt Edmund Zagorski ügyvédje egyébként a kivégzés elnapolását kérvényezte, mivel szerinte alkotmányellenes, hogy a férfi csak két opció közül választhat a halálával kapcsolatban, extrém kémiai kínzásnak veti alá magát vagy brutális fájdalmaktól sújtva veszti életét a villamosszékben. Ráadásul a villamosszék használatát több államban is alkotmányellenesnek ítélték meg, és az Egyesült Államokban utoljára 2013-ban végeztek ki így valakit.

Rovatok