Index Vakbarát Hírportál

Trump: a félidős választások történelmi kihívást jelentettek

2018. november 7., szerda 19:33

Donald Trump sajtótájékoztatót tartott a félidős választásokról a Fehér Házban, helyi idő szerint délben.

A keddi félidős választásokról mi is írtunk hosszabban és rövidebben is: a Demokrata Párt minden eddiginél sokszínűbb és balliberálisabb politikusai többséget szereztek az amerikai törvényhozás alsóházában, miközben a minden eddiginél jobbosabb kampányt folytató republikánusok növelték többségüket a felsőházban. Donald Trump kormánya számos közpolitikai területen nehéz helyzetbe kerülhet, ám a végeredmény messze nem volt elsöprő bukás az elnök és pártja számára, sőt a felsőházi többség növekedésévél sok területen gyengül a Trump feletti kontroll.

Trump szerdai sajtótájékoztatóján a republikánusok szenátusban elért győzelmeit hangsúlyozta, írja a CNN részletes összefoglalója alapján az MTI. Az elnök igyekezett kisebbíteni pártja képviselőházi veszteségeit, felsorolva, hogy évtizedek óta a legnehezebb helyzetben volt a Republikánus Párt, hiszen nagyon sokan most vonultak vissza a politikától. Utalt arra is, hogy a demokraták győzelmét segítették a nagy adományozók és egyes "különleges érdekcsoportok". 

Azt mondta, a 2018-as félidős választások "történelmi kihívást " jelentettek.

A CNN azt írja, beszédében azzal is érvelt: utoljára Kennedy elnöksége alatti félidős választásokon nyert ennyi szenátusi helyet a Republikánus Párt, mint most. Azt a CNN szerint nem említette, hogy ezeket a szavazatokat mind azokban az államokban nyerte, ahol egyébként 2016-ban is győzött. Szerinte egyébként a demokraták azért nem lettek többségben a szenátusban, ahogy kezelték Brett Kavanaugh zaklatási ügyét és kinevezését.

Ezután kétpárti együttműködést szorgalmazott, egyetértve Nancy Pelosival, a Képviselőház elnöki tisztségének demokrata párti várományosával, aki még kedd este sürgette az egységet. Az elnök példaként az egészségbiztosítási törvényt, vagy a gyógyszerárak korlátozásáról szóló megállapodást említette együttműködési pontként. Trump hangsúlyozta, hogy a két pártnak muszáj együttműködnie a határok biztonságának biztosításában, kiállt az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése mellett, sőt, korábbi álláspontjától eltérőn szorgalmazta az együttműködést környezetvédelmi kérdésekben is. "Számomra rendkívül fontos a környezetvédelem", írja az MTI.

Trump megismételte a reggeli Twitter-bejegyzésében megfogalmazott véleményét: azok a republikánusok vesztettek, akik nem fogadták el az általa fémjelzett politikát. 

Ezután a demokratákról szólt, akik az ő ügyei után nyomoznak:

Ebben a játékban én jobb vagyok, mint ők.

Azt mondta, ha a demokraták vizsgálatot indítanak, ők sem lesznek restek ellenvizsgálatokat indítani.

Majd arról beszélt, nem volt semmiféle összejátszás az oroszokkal a 2016-os elnökválasztás idején. Azt mondta, bármikor feloszlathatta volna a kampánycsapat munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló, Robert Mueller vezette különleges bizottságot, de nem tette, írja az MTI.

Közben Melania Trump közleményt adott ki, amiben támogatásáról biztosítja férjét. Ebben azt írja, mióta Trump a Bibliára téve a kezét felesküdött az elnökségére, azóta azon dolgozik, hogy ígéreteit valóra váltsa. Ebben csak a demokraták és az őt kritizáló sajtó akarja megállítani a hamis vádaskodásaikkal. 

(Borítókép: Donald Trump a félidős választásokról tartott sajtótájékoztatón 2018. november 7-én a Fehér Házban. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters) 

Rovatok