Index Vakbarát Hírportál

A pisztolyához írt szerelmes levelet a csecsen elnök, letiltotta az Instagram

2018. november 15., csütörtök 23:28

Feloldotta az Instagram Ramzan Kadirov csecsen elnök fiókjának tiltását, de néhány órával később ismét blokkolta, miután Kadirov a pisztolyához intézett ódát posztolt, írja az MTI. 

A kadyrov_95 fiók felületén – amelynek profilképe Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonálás közben – a csecsen elnök egy olyan fotót tett közzé, amelyen éppen egy pisztolyt tölt újra. „PISZTOLY. Mit mindent mondjak el rólad, barátom” – ezzel a mondattal kezdődik a költemény, amelyben dicséri a lőfegyvere által neki tett szolgálatokat, egyebek közt „rövid, de nagyon bölcs tanácsokat adó, szerény tanárnak” nevezi.

Kadirov Facebook- és Instagram-fiókját tavaly decemberben tiltották le, röviddel azután, hogy Washington szankciókkal sújtotta emberi jogok megsértése miatt. Ennek háttere az a nagy port kavart ügy, amely homoszexuális férfiak feltételezett csecsenföldi bántalmazásáról szól. Az orosz sajtóban márciusban jelentek meg hírek arról, hogy a muszlim többségű, autokratikus észak-kaukázusi köztársaságban meleg férfiakat üldöztek, vertek és aláztak meg a csecsen hatóságok.

A blokkolást megelőzően Kadirov Instagram-fiókját több mint 3 millióan követték. A csecsen elnök főként a mindennapjairól, illetve világnézetéről posztolt, ami gyakran gúny és felháborodás célpontjává vált.

A csecsen elnök az Instagram-fiók körüli történet mellett szerdán más miatt is bekerült az orosz sajtóba. A TASZSZ orosz hírügynökség írása szerint egy fehér Mercedes márkájú gépkocsit ajándékozott annak az ötéves csecsenföldi kisfiúnak, aki napokkal korábban állítólag 4105 fekvőtámaszt nyomott ki 2 óra 25 perc alatt. Az autót Kadirov személyesen adta át Rahim Kurijevnek.

Rovatok