Index Vakbarát Hírportál

Összeül az ENSZ BT az ukrán–orosz válság miatt

2018. november 26., hétfő 05:16 | aznap frissítve

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit. Az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva hétfőre virradóra jelentette, hogy a testület ülését mind orosz, mind ukrán kérésre hívták össze délutánra.

Közben az MTI kijevi tudósítója arról írt, hogy az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vasárnap éjjel ülésezett és a testület elnöke, Olekszandr Turcsinov a hadiállapot bevezetését javasolta, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított. 

Porosenko közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szerinte az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. De elmondta azt is, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent „hadüzenetet".

Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be

– hangsúlyozta. 

Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést. 

Eközben teljes harckészültségbe helyezték az ukrán hadsereget.

Az incidens azzal kezdődött, hogy vasárnap egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének. Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el, és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették. 

Az első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan. Ezután mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.  

Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán fél provokálta ki az egészet.

Az orosz fél szerint az ukrán hajók illegálisan léptek be az orosz felségvizekre. Mindez annak fényében érdekes, hogy a Krím félszigetet Oroszország 2014-ben annektálta, a nemzetközi közösség egybehangzó tiltakozása ellenére. Az Azovi-tenger a BBC riportja szerint amúgy közös ukrán–orosz felségterület, nem tartozik kizárólagosan egyetlen országhoz sem, így ukrán hajók azon jogilag nem tudnak orosz felségvizekre keveredni.

Az ukrán hatóságok szerint Oroszország egy ideje nagyon megnehezítette az ukrán hajóknak, hogy a Kercsi-szoroson át Mariupolból a Fekete-tengerre jussanak, ami nagyon rossz hatással van a kelet-ukrajnai város gazdaságára. Az ott lakók szerint az oroszok gyakorlatilag gazdasági blokád alá vették a várost, amelyet 2014-ben nem sikerült annektálni.

Rovatok