Index Vakbarát Hírportál

Fontos győzelmet húztak be Trumpék

2018. november 28., szerda 08:48

Cindy Hyde-Smith republikánus jelölt nyerte meg a magyar idő szerint szerda hajnalban zárult rendkívüli szenátusi választást Mississippi államban. Azaz három hét elteltével végre

lezárultak a félidős választások az Egyesült Államokban.

Az 59 éves Cindy Hyde-Smith a voksok 56, demokrata párti vetélytársa, a Clinton-kormányzat egykori agrárminisztere, az afroamerikai Mike Espy 44 százalékát szerezte meg. Ezzel a szövetségi törvényhozás felsőházában a republikánusoknak 53:47 arányú többségük lesz, vagyis miközben a képviselőházi többséget elvesztették, a szenátusban növelni tudták előnyüket. Ez a szenátori szék egyébként nem része a 33, választásra feltett felsőházi mandátumnak, hanem az idén tavasszal egészségi problémái miatt lemondott William "Thad" Cochran 2021-ig tartó mandátumát takarja, melyet ideiglenesen már most is Hyde-Smith töltött be.

A sajátos helyi választási szabályok miatt a versenybe szállókat a pártok a szabályok értelmében nem rostálhatták meg, a többi félidős választással egy időben rendezett első fordulóban két-két republikánus, illetve demokrata jelölt neve az őt támogató szervezet megjelölése nélkül szerepelt a szavazólapon. A szavazáson a Cochran mandátumát ideiglenesen betöltő Cindy Hyde-Smith 41,5 százalékot kapott, legfontosabb demokrata kihívója, Obama volt agrárminisztere, Mike Espy pedig 40,6 százalékot. A második fordulóra azért volt szükség, mert egyetlen jelölt sem érte el az 50 százalékot. A déli, masszívan republikánus államban eleve Hyde-Smith volt az esélyes, mivel az első fordulóban rajta kívül elinduló másik republikánus jelölt, Chris McDaniel 16,4 százalékot kapott, ami valószínűsítette a tömeges átszavazást.

A republikánus jelölttel kapcsolatban felmerült a rasszizmus vádja. Ennek ő maga ágyazott meg azzal, hogy egy kampányeseményén így méltatott egy farmert:

Ha egy nyilvános akasztásra hívna, ott ülnék az első sorban.

A megjegyzés sokakban a Mississippiben egykor gyakori lincselések emlékét idézte fel, a politikust pedig rasszizmussal vádolták meg. A lakosság 37 százalékát kitevő fekete szavazókat egy sor más, rasszizmushoz kapcsolható ügy mozgósította.

Jackson Free Press nevű helyi lap például megírta, hogy Hyde-Smith-t olyan magániskolába járatták, amelyben a diákok szülei körében nem volt elfogadott a fekete amerikaiak integrációja. A hét végén a CNN pedig arról közölt történetet, hogy Hyde-Smith egy alkalommal dicsérte az amerikai polgárháború egyik konföderációs katonáját. Mike Espyt ezzel szemben egy régi (felmentéssel végződött) büntetőügyével, illetve kétes megbízóknak való lobbizással támadták.

Hyde-Smith botrányai miatt demokrata oldalon hasonló meglepetésben reménykedtek, mint ami tavaly Alabama államban történt, ahol a zaklatási- és rasszista botrányokkal terhelt helyi trumpista jelölt, Roy Moore a szavazóbázis republikánus elkötelezettsége ellenére is alulmaradt a demokrata Doug Jones-szal szemben. A botrányok valóban ártottak Hyde-Smithnek, mivel győzelme a vártnál 15 százalékosnál mérsékeltebb lett; ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy mandátumával tovább nő a republikánus frakció mozgástere a Szenátusban.

(MTI)

Rovatok