Index Vakbarát Hírportál

Jegyzők, mérnökök, menedzserek, és készek meghalni

2018. november 29., csütörtök 13:06

Gyilkosságok, kémhálózatok, a Krím annektálása. Oroszország ébredező imperializmusa és háborús retorikája joggal szül nyugtalanságot Európában, főként a velük szomszédos országokban. Finnország, Észtország és Litvánia mind növelte vagy növelni tervezi haderejét, Svédországban brosúrákkal készítik fel a lakosságot a gerillaháborúra, és most Lengyelország egészíti ki védelmét az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájának mintájára tartalékosokkal. A WOT — Wojska Obrony Terytorialnej (Területvédelmi Erők) 2016-os alapítása óta 14 000 fősre duzzadt, ebből 12 000 ember tartalékos szolgálatra jelentkezett civil.

A lengyel kormány azt reméli, hogy évente 10 000 tartalékossal tudják növelni a WOT létszámát, és 2021-re sikerül elérni az 50 000 főt. Lengyelország 568 millió złotyt (42 milliárd forint) különített el a WOT-ra, majdnem annyit, mint a lengyel haditengerészet büdzséje. A WOT egyébként a lengyel Honi Hadsereget tekinti szellemi elődjének, ami az 1944-es varsói felkeléssel vonult be a történelembe.

Damian Krasnodebski, 27 éves, mérnökként dolgozik Varsóban, azt mondja, hogy gerillaakciókkal készülnek, hogy ellenálljanak egy potenciális támadó hatalomnak, és ez alatt főleg Oroszországot érti. Lengyelország 1999 óta a NATO tagja, de Damian szerint a NATO-tagság nem elég. Sokan bizalmatlanok az EU-val és a NATO-val szemben az országban, Tadeusz Cymanski kormánypárti politikus úgy nyilatkozott, hogy bár fontosak a szövetségek, amíg a segítség megérkezik, Lengyelországnak kell megvédenie magát.

Damian a közösségimédia-oldala alapján szereti az electro swinget, a Call of Duty sorozatot, és frissen házasodott. Az esküvői és családi fotók között azonban Damian gyakorlóban kémleli az erdőt fegyverrel a kézben. „A gerillák ellen mindig nehéz harcolni, ha háború lenne Lengyelországban szabotálnánk a hadtápvonalakat, szabotázsakciókat szerveznénk. Ez mindig megnehezíti a megszállók dolgát” – mondja.

A lengyelek félelme Oroszországtól nem új, de az ukrajnai orosz beavatkozást követően már az emberek fele úgy érzi, hogy az országuk nincs biztonságban, és a WOT nem titkolt célja, hogy a fiatalokban erősítse a nemzeti érzelmet. Lengyelország vezető pártja a PiS (Jog és Igazságosság) is gyakran hivatkozik az orosz fenyegetésre, amikor a pártot szélsőséges nacionalizmussal vádolják.

A 24 éves Monika Pawlik fiatal anya és jegyző a helyi önkormányzatnál. Egyike a négy nőnek, akik részt vettek a kiképzésen múlt télen. „Ki akartam próbálni magamat valami újban, de mindenekelőtt a biztonságérzet a legfontosabb” – mondja a fiatal tartalékos. Magabiztosnak érzi magát a fegyverek kezelésében. „Tudom hogy kell velük bánni, tudom hogy kell célozni.” Mint sokan mások, Monika nagyszülei is emlékeznek még a német és orosz megszállás borzalmaira.

Vannak, akik óvatosabbak a WOT szerepével kapcsolatban. Adrian a Varsói Egyetem angol szakos hallgatója, szerinte elsősorban az a baj, hogy a kiképzésre főként szélsőséges nézeteket valló emberek jelentkeznek, akiknek nem biztos, hogy fegyvert kéne adni a kezébe, viszont azt is hozzáteszi, hogy sok ellenzéki csak azért utasítja el a területvédelmi programot, mert kormánypárti kezdeményezés.

A WOT alapító Antoni Macierewicz, a Jog és Igazságosság politikusa, korábbi védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy szükség van a “patriotizmusra nevelésre”, hogy ellen tudjanak állni a növekvő orosz fenyegetésnek. A WOT megalapításában az amerikai Nemzeti Gárda szakértői is segítettek, mondta a lengyel politikus egy televíziós nyilatkozatban. Bár Macierewicz korábban még a párt nagyágyúja volt, Mateusz Morawiecki, Lengyelország új, az EU-val békülékenyebb hangot megütő miniszterelnöke menesztette a szélsőséges megnyilvánulásairól ismert politikus.

A Területvédelmi Erők eddigi egyetlen aktív bevetése a sertéspestisben elhullott vaddisznók tetemének felkutatása. A sertéspestis egyre jobban terjed a régióban, Magyarországon is regisztráltak eseteket.

A tartalékosoktól azt várják el, hogy legalább négy hónapot töltsenek gyakorlatozással a három év alatt, beleértve a 16 napos alapkiképzést is, ahol harctéri fegyelmet, lövészetet, tájékozódást és elsősegélynyújtást tanulnak. A nyaralásokat előre egyeztetni kell a helyi egységparancsnokkal. A tartalékosok körülbelül 20 000 forintnak megfelelő złotyt kapnak havonta, valamint oktatási és kiképzési hozzájárulást.

Marcin Wierzbicki egy energetikai vállalatnál dolgozik menedzserként, 44 éves, azt mondja, hogy a nagyapja példáját követi azzal, hogy részt vesz Lengyelország védelmében. Nem tervezi, hogy részt vegyen csatákban, inkább támogató szerepet látna el a seregben, ellenőrző pontokat, utakat védene. “Lengyelország nagyobb biztonságban lesz, már most és a jövőben is” – mondja Marcin.

Magyarországon is létezik az önkéntes területvédelmi tartalékos intézménye. Itthon az Irány a Sereg! program csábítja katonai pályára a fiatalokat, hogy magyar földön magyar fegyverrel védjék a magyar embereket, de aki kedvet érez hozzá, biztonsági őrként védheti a honvédség telepeit is.  

forrás: Reuters

Rovatok