Index Vakbarát Hírportál

Trump mégis lemondta a találkozót Putyinnal

2018. november 29., csütörtök 18:25

Donald Trump amerikai elnök végül lemondta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tervezett találkozóját, amit a Buenos Aires-i G20-csúcs keretében tartottak volna meg a hétvégén. A Twitterre kiírt üzenetében Trump azt hozta fel, hogy Oroszország nem küldte vissza az elfogott hajókat és legénységüket Ukrajnába a kercsi incidens után. Hozzátette, hogy várja a tartalmas találkozót, amint a mostani helyzet rendeződött.

Vasárnap az orosz parti őrség fegyvereket is bevetve három ukrán katonai hajót vett őrizetbe az Azovi-tenger és a Fekete-tenger között lévő Kercsi-szorosnál. A konfliktusban legalább három ukrán katona könnyebben megsérült, a vontatóhajót és a két, kis méretű rakétahordozót (MRK) orosz kikötőbe szállították. Ukrajnában Petro Porosenko elnök egy hónapra az Oroszországgal szomszédos részeken hadiállapotot vezetett be, habár hangsúlyozták, ez nem jelent hadüzenetet.

Viszont Trump még órákkal a lemondás előtt is arról beszélt, hogy valószínűleg találkozni fog Putyinnal. „Ők szeretnék megtartani. Szerintem nagyon jó időpont ez egy találkozóra" – mondta Washingtonból útban Buenos Airesbe az Air Force One fedélzetén. Viszont azt is hozzátette, hogy a repülőn kapja majd meg a végső jelentést az orosz-ukrán konfliktusról. Ennek fényében ígérte a végleges döntést.

Trump korábban a Washington Postnak adott, a klímaváltozást is sajátosan tagadó interjújában jelentette ki, hogy nem szereti az agressziót márpedig az orosz fél agressziót hajtott végre a Kercsi-szorosnál az ukrán haditengerészet egységeivel szemben és ez akadálya lehet a találkozónak.

Rovatok