Index Vakbarát Hírportál

Trump cége egy 14 milliárdos lakosztállyal akarta megajándékozni Putyint

2018. november 30., péntek 13:51

Donald Trump ingatlanvállalkozása azzal akart lakókat csábítani a Moszkvába tervezett lakótoronyba, hogy felajánl egy 50 millió dollár (több mint 14 milliárd forint) értékű tetőtéri luxuslakosztályt Vlagyimir Putyinnak – írja a BuzzFeed News (azaz a BuzzFeed nem-kattintásvadász szekciója) két FBI-tisztviselő, egy meg nem nevezett forrás, illetve a végül elhasalt moszkvai projektért felelős Felix Sater ingatlanfejlesztő információi alapján.

Donald Trump már a nyolcvanas évek óta szeretett volna egy 100 emeletes luxus-lakótornyot építtetni az orosz fővárosba, és a terv ismerői szerint a néha a megvalósulás közelébe kerülő, néha attól eltávolodó terv 2015-ben épp megint reálisnak tűnt, így Trump a projekt beindítására 2015. október 28-án (már bőven a republikánus előválasztási kampány idején) írásos engedélyt is adott. A moszkvai előkészítésen egy bizonyos Felix Sater nevű – meglehetősen zavaros hátterű, szélhámosságért elítélt – ingatlanfejlesztő dolgozott, aki előjött azzal az ötlettel,

mi lenne ha Vlagyimir Putyinnak ajándékoznának egy 50 millió dollár értékű luxuslakosztályt?

Az orosz oligarchák ugyanis – Sater okfejtése szerint – egymást tipornák le, hogy az elnök szomszédságában vegyenek lakást, így azután még 250 millió dollárért is simán el tudnák adni a többi penthouse-kategóriás lakást is. Sater állítása szerint a Trump Toronyért is felelős Michael Cohen (aki az elnök bizalmasából a Trump orosz kapcsolatait vizsgáló Mueller-bizottság pentitójává vált) „nagyszerűnek“ tartotta az ötletet. A BuzzFeed cikkéből nem derül ki, hogy az ötletről tudott-e Trump, és ha igen, mit szólt hozzá.

A Trump Organization munkatársainak üzletről alkotott elképzeléseihez érdekes adalékot szolgáltató történet (Önök el tudják képzelni, hogy a több tízmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező, egy Moszkva melletti erődben élő Putyin beköltözik egy belvárosi felhőkarcolóba? Na ugye.) különösen annak tükrében érdekes, hogy csütörtökön Cohen bevallotta, hogy 2017-es kongresszusi meghallgatásán három dologban – és hogy-hogynem, pont a moszkvai projekttel kapcsolatos három dologban - is hazudott a honatyáknak és honanyáknak:

  1. a moszkvai ingatlanfejlesztési projektet már 2016 januárjában lezárták, és az egészhez Trumpnak amúgy sem volt köze. Miközben Cohen állítása szerint még júniusban is gőzerővel dolgoztak az ügyön, és az orosz hatóságokkal való tárgyalások állásáról legalább háromszor tájékoztatta Trumpot és családtagjait.
  2. soha nem merült fel, hogy Cohen Moszkvába utazzon, az meg pláne nem, hogy erre Trumpot is rávegye. Miközben még júniusban is arról győzködte az akkor már a republikánusok elnökjelöltjeként kampányoló főnökét és egyik „vezető tanácsadóját“, hogy személyesen is utazzon el Moszkvába.
  3. és a leghúzósabb: Soha nem került kapcsolatba sem ő, sem Trump orosz kormányzati tisztviselőkkel a Trump Torony kapcsán. Miközben Mueller szerint Cohen emailben és telefonon is kapcsolatban állt oroszokkal, sőt, Putyin befolyásos szóvivője, Dmitrij Peszkov irodájával is. Ezt az értesülést egyébként már egy évvel ezelőtt megszellőztették amerikai lapok, de csak most bukkant fel először hivatalosan is a nyomozásban.

Donald Trump Mueller-vizsgálat ellen bevetett ügyvédi csapatának vezetője, Rudy Giuliani volt New York-i polgármester elárulta, hogy az elnök a moszkvai üzletet firtató hivatalos kérdésére azt válaszolta, hogy valóban folytatott megbeszéléseket Cohennel a moszkvai Trump Toronyról, és alá is írt „egy őt semmire nem kötelező“ szándéknyilatkozatot. Maga az elnök pedig már Argentinában, a G-20-as csúcstalálkozón (ahonnan egyébként tweet-áradatban reagál a Mueller-nyomozás újabb fejleményeire) azt az egyébként teljesen logikus magyarázatot adta a moszkvai projektre, hogy 

Miközben kampányoltam, az üzleti ügyeimet sem hanyagoltam el. Meglehetősen nagy volt annak az esélye, hogy nem fogok nyerni, és akkor vissza kellett volna térnem az üzleti életbe. Miért hagytam volna tehát veszni a lehetőségeimet?

Rovatok