Index Vakbarát Hírportál

Körözési ügyeket is megvitathat Orbán Zágrábban

2018. december 1., szombat 09:06 | aznap frissítve

Lesz miről tárgyalnia Orbán Viktornak Zágrábban, ahová a magyar kormányfő Andrej Plenkovic meghívására megy hétfőn, egynapos munkalátogatásra. 

A horvát-magyar kormányfői találkozóról – Havasi Bertalan tájékoztatta az MTI-t.

A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerint tárgyalás után közös sajtótájékoztató lesz, majd Orbán Viktor megbeszélést folytat Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfővel, és találkozik Gordan Jandrokovic parlamenti elnökkel is.

Zágráb és Budapest viszonyának legérzékenyebb pontja a Mol érdekeltségébe tartozó INA olajtársaság körüli vita, amelyet Orbán szerint a horvát fél indokolatlanul emel kormányszintűre, miközben magyar oldalról azt cég szintű, jogi konfliktusként kezeli.

A Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt horvát kérésre ismét az Interpol körözési listájára kerülhet, annak ellenére, hogy esetében az IENSZ égisze alatt működő választott bíróság 2016-ban kimondta, hogy nem történt bűncselekmény a horvát INA olajtársaság körül a Hernádi részéről. A történet részben az egész világot átfogó Interpol politikai kihasználásának is példája lehet. Nem először merül fel a gyanú egy országgal kapcsolatban, hogy hatóságai politikai eszközként tekintenek az Interpol körözési rendszerére.

A horvát-magyar vita hátteréről ebben a cikkben írtunk bővebben:

Rovatok