Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Az ukrán vezetés háborút akar

2018. december 1., szombat 22:39

Amíg az ukrán kormány hatalmon marad, a háború folytatódni fog - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Buenos Airesben a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcsértekezletének helyszínén az AFP hírügynökség beszámolója alapján.

Az orosz állami tulajdonú RT cikke szerint Putyin azt mondta, az ukrán vezetés háborút akar, és csak azért gerjeszt újabb konfliktusokat, hogy megtartsa a hatalmát. Erre szerinte a legfrissebb példa a kercsi incidens. Putyin szerint a kijevi vezetés egyrészt a profit miatt háborúzik, másrészt azért, hogy a belpolitikai kudarcaikért egy külső "agresszort" okolhassanak.

Az orosz parti őrség fegyvereket is bevetve vasárnap három ukrán katonai hajót vett őrizetbe az Azovi-tenger és a Fekete-tenger között lévő Kercsi-szorosnál. A konfliktusban legalább három ukrán katona könnyebben megsérült, a vontatóhajót és a két, kis méretű rakétahordozót (MRK) orosz kikötőbe szállították. Az ukrán parlament ezt követően megszavazta a hadiállapot bevezetését.

"A fekete-tengeri incidens, és a donbaszi történések is azt mutatják meg, hogy az ukrán vezetés egyáltalán nem akarja megoldani a helyzetet, kiváltképp nem békés módon. Ők a háború pártján állnak, és amíg ők hatalmon maradnak, az ilyen tragédiák újra és újra előfordulnak majd, és a háború folytatódni fog" - mondta Putyin a csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatón.

Bár korábban úgy volt, hogy Putyin és Donald Trump amerikai elnök között elmarad a találkozó, végül a két elnök között mégis sor került egy rövid, "rögtönzött" találkozóra anélkül, hogy bármiféle részletet közöltek volna a találkozóról – írja az MTI. 

Helyi idő szerint péntek este beszélt egymással röviden a két nagyhatalom vezetője, de csak annyi történt, hogy a családi fotózás előtti váltottak egymással egy-két szót.

A két ország kormányzatának tisztségviselői ugyanakkor kapcsolatba léptek egymással. Jurij Usakov, az orosz elnök külügyi tanácsadója elmondta: találkozott John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval. Megállapodtak abban, hogy Oroszország és az Egyesült Államok kész a továbbiakban is tartani a kapcsolatot.

Újságírói kérdésre válaszolva, amely arra vonatkozott, hogy melyik fél kezdeményezte az effajta kapcsolattartás folytatását, Usakov azt mondta: az amerikaiak. Azt a kérdést is feltették neki, hogy mikor találkozik legközelebb Putyin és Trump. "Nem tudjuk" - mondta, hozzáfűzve: "kifejeztük sajnálatunkat, hogy (a két vezetőnek) nem sikerült mélyrehatóan tanácskozni. Meglátjuk, hogyan épülnek fel a tervek a továbbiakban".

A TASZSZ orosz hírügynökségnek Vlagyimir Putyin később elmondta, hogy rövid találkozójukon tömören kifejezték álláspontjukat a kercsi incidensről a Fekete-tengeren. Közölte: álláspontjaik nem egyeznek, mindenesetre ismertette Trumppal az orosz szempontot. Az orosz elnök emellett reményének adott hangot, hogy a csúcson elmaradt hivatalos találkozójuk előbb-utóbb összejön, "majd ha készen áll rá az amerikai fél".

Rovatok