Index Vakbarát Hírportál

Messi nejlonzacskós hősét megfenyegették és elüldözték a tálibok

2018. december 7., péntek 09:32 | aznap frissítve

Azóta sem lett könnyebb az élete a most hétéves Murtaza Ahmadinak, hogy az internet felkapta egy fotóját, amelyen egy kék-fehér csíkos bevásárlószatyrot alakított át az argentin futballválogatott mezévé, amelyre tollal felírták példaképe, Messi nevét.

Pedig olyan szépen indult az egész.

Az akkor ötéves kisfiút lefotózták, amint a romos afgán faluban focizik a zacskóban. A kép még Messihez is eljutott, aki előbb egy valódi és dedikált argentin mezt küldött neki, majd amikor a Barcelonával Dohába látogatott egy barátságos mérkőzésre, a kisfiút is meghívta, akivel kézen fogva sétált ki a futballpályára.

Bár a mesébe illő történetnek itt akár vége is lehetne,a síita kisfiú odahaza az elnyomott kisebbséghez tartozik, akikre a szunnita tálibok vadásznak.

Így a kisfiú is azonnal céltábla lett, a környékbeli hadurak például magukhoz rendelték a családot, és megzsarolták őket, hogy már biztosan meggazdagodtak, és minden vagyonukat adják nekik, különben a kisfiút elveszik tőlük.

A családnak ezután menekülnie kellett, Pakisztánig jutottak, ahol azonban gyorsan elfogyott a pénzük, így kénytelenek voltak visszatérni a falujukba. Bár lakóhelyük, Ghazni térsége a kormány fennhatósága alá tartozik, a tálibok állandó fegyveres fenyegetése alatt áll, igazi ütközőzóna. 

Az elmúlt időszakban a tálibok kétszer is támadást indítottak a környéken, így megint menekülniük kellett. Ez utóbbi novemberben történt, már hallották a fegyverek zörejét, amikor mindenüket hátrahagyva távoztak otthonukból.

Minderről a kisfiú bátyja beszélt az AP hírügynökségnek. A kisfiú is megszólalt, nagyon hiányzik neki Messi, és reméli, hogy megint találkozhat majd vele.

„Amikor találkozunk, meg fogom kérdezni tőle, hogy van. Ő majd azt válaszolja, hogy köszöni, jól, és hogy vigyázzak magamra. Együtt megyünk majd ki a pályára, ahol ő játszani fog, én meg majd nézem” – mondta.

Rovatok