Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt bűnösnek vallotta magát az orosz kémnő

2018. december 13., csütörtök 20:59

Bűnösnek vallotta magát Maria Butina, aki kémekdés vádjával állt bíróság elé csütörtökön

Butina vallomásában Alexander Torshint nevezte meg közvetlen felettesének, aki az Orosz Központi Bank  nemrég nyugdíjba vonult elnökhelyettese volt. 

A nő nagy befolyással rendelkező amerikai üzletemberekkel szeretett volna kapcsolatot kialakítani, és a gazdasági szereplőkön keresztül kívánt befolyást elérni az amerikai politikában. 

A nő együttműködése a hatóságokkal annak a reményében történik, hogy a későbbiekben jogalapot biztosítson az ítélet enyhítésénél a védelemnek. A nő beleegyezett, hogy maximálisan együttműködik a hatóságokkal, átad minden bizonyítékot, ami bűncselekmények elkövetését igazolja, és tanúskodni fog a Washingtonban vagy egyéb bíróságokon is ezekben az ügyekben. 

A nő maximum 5 éves letöltendő börtönbüntetést kaphat, és minden bizonnyal kiutasítják az országból a büntetés letöltése után. Az ítélethirdetést februárra tűzték ki. 

A vád szerint legkésőbb 2015 márciusában kezdett a nő ügyködni, amikor “a diplomáciai projekt leírása” címen, egy vázlatot küldött Torshinnak és pár egyéb résztvevőnek. 

Ebben leírja, hogy nem hivatalos csatornaként szeretne közvetíteni Oroszország és az Egyesült Államok között, különösen a republikánus párton keresztül. A terv szerint Torshintól erre 125 ezer dollárt (közel 35 millió forintot) kapott volna a kapcsolati háló kiépítéséhez, aminek része lett volna olyan befolyásos, republikánus párthoz kötődő szervezetek, mint az Országos Fegyverszövetséggel (NRA), aminek szerinte különsen nagy befolyása van a republikánusok fölött. 

(CNN)

Rovatok