Index Vakbarát Hírportál

Döbbenetes statisztika jelent meg az amerikai iskolai hétköznapokról

2018. december 26., szerda 22:21

Az Egyesült Államokban a 2017-2018-as tanévben összesen 6200 iskolában történt biztonsági riasztás, ami több mint 4,1 millió diákot érintett.

- derült ki a Washington Post szerdán publikált összesítéséből. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos napon 16 amerikai iskolában volt valamilyen riasztás (a lockdown kifejezés azt jelenti, hogy minden ajtót bezárnak, tilos kimenni a folyosóra, az ablakokat is elfedik). A biztonsági riasztás 15 százaléka történt bombariadó miatt, 61 százaléka viszont valamilyen lőfegyver észleléséhez volt köthető. Volt olyan eset, amikor a riasztás 4 tanulót érintett, volt olyan, hogy 5000-et.

A neves lap újságírói 20 ezer megjelent hírt és 31 nagyváros tankörzeteit fésülték át az összesítéshez; ez utóbbira azért volt szükség, mert olyan balhésabb városokban, mint Detroit vagy Chicago, a riasztások, iskolalezárások nem ütik meg az újságok ingerküszöbét – különösen, ha rossz hírű környékek főleg afro-amerikaiak által látogatott oktatási intézményeiről van szó.

2018 amúgy is szomorú rekordév volt az Egyesült Államokban; nem kevesebb, mint 94 iskolában volt lövöldözés, és már májusban több amerikai halt meg iskolákban, mint harci cselekményben. A Washington Post adatai megmutatják, hogy a nagy nyilvánosságot kapott tragikus események mellett milyen traumatikusak az iskolai mindennapok.

Rovatok