Index Vakbarát Hírportál

Legalább 430 halottja van az indonéziai cunaminak

2018. december 26., szerda 14:17 | aznap frissítve

Eddig megközelíthetetlen területekre értek a mentőmunkálatokat végző csapatok Indonézia cunami által letarolt részein. Az Anak Krakatau vulkán által keltett szökőár Jáva szigetének nyugati, és Szumátra szigetének déli csücskében pusztítottak szombaton. Szerdán Szumur településre jutottak el a mentőcsapatok helikopterrel, de a rossz idő megnehezíti a munkálatokat.

A halottak száma eléri a 430-at, de eltűntként még további 159 embert tartanak nyilván, így félő, hogy az áldozatok száma tovább fog nőni. 1500 ember megsérült, több mint 20 ezret evakuáltak.

A két nagy sziget között, a Szunda-szorosban magasodó vulkán kráterének légifelvételeken is látható beomlása öt méter magas szökőárat zúdított a két partra. Szakértők szerint a vulkánkitörések tovább tartanak, emiatt újabb föld alatti földmozgásokra lehet számítani, amelyek újabb szökőárt válthatnak ki.

Az esős viharos idő is növeli az instabillá vált kráter további beomlásának veszélyét, amely újabb földcsuszamlást okozhat. A szokatlan lefolyású cunamiról és arról, hogy miért nem sikerült ezt előre jelezni – noha hat éve épp annak lehetőségét lemodellezték le, ami végül megtörtént –, ebben a cikkben olvashat bővebben. 

Mostanra megerősítették a megfigyelőrendszert, hogy a vulkán körüli foldcsuszamlások esetén azonnal jelzést adjanak le a cunami veszélyéről. A Csendes-óceáni, földrengésveszélyes  tűzgyűrű délnyugati részén lévő Indonézia látott már a térségben hatalmas vulkánkitörést. A legismertebb az emberiség történetének legnagyobb robajával járt 1883-as kitörés, amely megsemmisítette krakatau szigetét. Az újabb sziget – Anak Krakatau (Krakatau gyermeke) – az 1927-es kitöréssel keletkezett.

Szerdán a tönkrement utakon megközelíthetetlen Szumurba helikopterrel érkeztek a menőcsapatok. és a Szunda-szoros közepén fekvő Szebeszi szigetéről is menekítettek ki lakókat.

A partvidéken otthonukat vesztett emberek ezreit helyezték el sátortáborokban. Élelmezésük megoldott, de gondot jelent elszállásolásuk és az, hogy tiszta vízhez juthassanak.

Rovatok