Index Vakbarát Hírportál

Újabb migránskaraván indult el Hondurasból Amerika felé

2019. január 15., kedd 11:51

Több száz, egyes becslések szerint 600-800 újabb hondurasi migráns indult el az Egyesült Államok felé helyi idő szerint hétfőn, írja az MTI. A csoport hetek vagy akár hónapok alatt érheti el úti célját.

A tömeg fele, nagyrészt nők és gyerekek busszal indultak el a guatemalai határ felé, míg a másik fele esős időben, az esti órákban, gyalog vágott neki az Agua Caliente határváros irányába vezető útnak. A migránsok közül többen a helyi boltokból kértek élelmet és vizet az útra. A karaván mérete tovább növekedhet, mert kedden újabb emberek csatlakozhatnak hozzá.

A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Hondurasból. Egy nő, aki 9 éves lányával és 13 éves fiával indult útnak, azt mondta: az ország élhetetlenné vált. Az asszony abban reménykedik, hogy gyermekeivel együtt menedékjogot kaphat az Egyesült Államokban.

A Közép-Amerikából induló karavánok tagjainak sorsa heves vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban, amelynek elnöke, Donald Trump makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy nem engedi át a migránsokat a határon. Trump megszállónak nevezte a migránsokat, és csaknem ötezer katonával erősítette meg az amerikai-mexikói határt, akik mandátumát a védelmi minisztérium hétfőn szeptember végéig meghosszabbította.

Tavaly ősszel közép-amerikaiak ezrei - három karaván tagjai - próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba ugyancsak Hondurasból kiindulva. Hondurasi tisztségviselők szerint több mint hétezren kényszerültek visszafordulni a mexikói határon található Tijuanából, míg 2500-an úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére kitartanak elhatározásuk mellett, és tovább várnak a bebocsátásra.

Rovatok