Index Vakbarát Hírportál

A 100 méter mély kútba zuhant kisfiú mentőcsapatának kézzel is kell ásnia

2019. január 20., vasárnap 19:53

Vasárnap is ástak a mentőcsapatok, hogy megtalálják és a felszínre tudják hozni azt a kétéves spanyol kisfiút, aki egy száz méter mély kútba esett az ország déli részében, Andalúziában.

A járatot a kúttal párhuzamosan fúrják, és vasárnap délutánra nagyjából ötven-hatvan méter mély volt. Ha befejeződik a fúrás, akkor a terv szerint fémketrecet eresztenek majd le munkásokkal, akik kézzel és szerszámokkal folytatják az alagútásást a kúthoz, vagyis összekötik a két járatot, ami azért sem egyszerű művelet, mert ügyelni kell arra, nehogy beomoljanak a járatok. Közben az idővel is versenyt futnak, mert a gyerek múlt vasárnap zuhant a mélybe. 

Azóta több nyomot is találtak a kutatócsapatok: szerdán a hajszálait azonosították a járatban, és korábban megtaláltak egy zacskó édességet és egy műanyag poharat, amely feltehetően hozzá tartozott. Órákkal azután, hogy a mélybe zuhant, egy kamerával próbálták feltérképezni a kút mélyét, azonban a kamera 73 méteren akadályba ütközött. 

A mentést sokáig hátráltatta, hogy a területre nehezen jutottak el a felszerelések, ezért, valamint a munkálatok lassúsága miatt kritizálta hét közben az illetékes hatóságokat Miguel Ángel Escano, a közeli település, Totalán polgármestere. Ugyanerre panaszkodott korábban az édesapa is, aki szerint ráadásul sokáig hiányoztak a kutatáshoz és mentéshez szükséges megfelelő eszközök.

„Mindannyian azon dolgozunk, hogy elérjük minél hamarabb. Nem törődünk azzal, hogy mennyi ideje dolgozunk, és mennyire fáradtak vagyunk. Vissza akarjuk juttatni őt a szüleihez" – mondta szombaton a mentést vezető Ángel Vidal. 

A mentőakcióhoz a világ minden tájáról érkeztek felajánlások, többek között attól a svájci vállalattól, amely a föld alatt rekedt chilei bányászok kimentésénél is közreműködött. 2010-ben harminchárom chilei bányász rekedt a mélyben, akiket csak két hónappal később tudtak a felszínre hozni. 

(Guardian, EFE News,  Bild)

Rovatok