Index Vakbarát Hírportál

A Köpcös a cellájából hallotta, hogy ássák alatta az alagutat

2019. január 24., csütörtök 10:33

Egy friss tanúvallomás szerint a mexikói drogbáró, a Köpcösként elhíresült Joaquín Guzmán emlékezetes szökésének megszervezésében a felesége és a fiai is nagy szerepet vállaltak. 

A CNN cikke szerint a Köpcös tárgyalásán osztott meg újabb részleteket egy Damaso Lopez nevű férfi, ő korábban börtönalkalmazott volt, de aztán idővel átállt. Azt állította, hogy többször találkozott a drogbáró négy fiával, hogy a szökésről egyeztessenek, többek között a börtönből ásott alagútról, és a közelben bérelt ingatlanról, ahonnan az alagutat ásták. Felesége, Emma Coronel, akit eddig nem vádoltak meg semmivel, az üzenetek kézbesítésében vett részt. 

Amikor az ásás elkezdődött, akkor a fiai GPS-es órák segítségével tájékozódtak, hogy jó irányba haladnak-e. Lopez maga nem vett részt az alagút kialakításában, többek között ez is a Guzmán fiainak a feladatai közé tartozott. 

Egy idő után már Guzman is hallotta, hogy ásnak a börtön alatt, a betonréteget viszont nagyon nehéz áttörni, és sokáig is tartott, olyannyira, hogy egyes rabok már panaszkodni kezdtek a hangok miatt.

Aztán 2015. július 11-én megszökött a másfél kilométer hosszú alagúton, ahova cellája zuhanyzóján keresztül jutott le Mexikó egyik legbiztonságosabbnak hitt börtönéből. Az alagútban lépcsők, világítás, szellőzés is volt, ráadásnak pedig egy kismotor is, amellyel eredetileg a kitermelt földet és a szerszámokat hordhatták. Végül hiába volt a filmbe illő menekülés, elkapták. 

Lopez és a Köpcös még a kétezres évek elején barátoztak össze, abban a börtönben, ahonnan először szökött meg a drogbáró. Tárgyakat, például telefonokat juttatott be hozzá, aztán 2001-től kezdve tizenöt éven át dolgozott neki, szoros barátságot kötöttek. 

(Borítókép:  Daniel Cardenas / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok