Index Vakbarát Hírportál

Utolsó óráiba ért a kútba esett spanyol kisfiú mentőakciója

2019. január 25., péntek 20:59 | öt éve frissítve

Update: Éjjel fél kettőkor megtalálták a kisfiú holttestét, ez a cikk utoljára éjfélkor frissült. 

A mentőalakulatok péntek este 8 órára már 3,35 métert kitermeltek a kútba esett fiú eléréséhez szükséges 3,8 méterből. Terveik szerint a bányászok itt megtalálják a tizenkét napja, január 13-án eltűnt  kétéves kisfiút, Julen Rosellót - írja az El País percről percre tudósításában . A lap a Youtube-on közvetíti élőben a munkálatok utolsó óráit: 

A mentés helyszínét sötétedés után reflektorokkal világították be. A mentés rendkívül lassan halad, a munkálat utolsó szakaszát csütörtök reggel 24 órásra becsülték, de ezt a becslést már most több mint fél nappal meghaladta. 

A gyerek szüleit egy pszichológuscsapat készíti fel a helyszínen a várható eseményekre. Az El País azt írj, még mindig nem veszítették el a reményt, hogy életben kihozzák a gyereküket. A helyszínen a hangulat péntek éjjel, a mentés várhatóan utolsó óráiban rendkívül feszült és kétségbeesett volt a spanyol lap beszámolója szerint. 

Kemény gránitrétegen kell átjutniuk, többször mikrorobbantásokat kellett végrehajtaniuk. Az utolsó tervezett robbantást péntek este fél 10-kor előtt végezték. A bányász mentőcsapat kétfős turnusokban dolgozik légzőkészüléket viselve, és nagyjából negyven percenként váltják egymást. Így néz ki a terv rajzon:

A fiú egy 100 méter mély kútba zuhant a  dél-spanyolországi Andalúziában, és bár úgy tervezték, péntek estig biztos eljutnak a gyerek feltételezett helyéig, több nehézség miatt ez továbbra sem biztos. Egy megműveletlen, sziklás területről van szó, ahol ráadásul attól is kell tartani, hogy beomolhat a kút járata, amibe a gyerek beleesett. 

Az utolsó mikrobbantást este fél 10-kor tartották, ebben a videóban látható:

Az elmúlt napokban több akadályba is ütközött a mentés, például a fúrógép, amivel a kúttal párhuzamos járatot ásták egy sziklás részbe ütközött, emiatt nem ment olyan tempóval az ásás, mint azt tervezték. Az MTI péntek reggeli cikke szerint a mentésben közreműködő speciálisan képzett bányászcsapat 12 óra alatt haladt másfél métert annak a járatnak a kivájásával, ami elvezet a gyerek feltételezett helyéhez. 

Julen egy szűk, 25 centiméter átmérőjű kútnyílásban tűnt el családja szeme láttára Totalán település egyik birtokának hegyvidéki területén. 

Korábban a nyílásba kamerát vezettek, ami azonban 73 méteren földakadályba ütközött. Ott megtaláltak egy zacskó édességet és egy műanyagpoharat, ami feltehetően a kisfiúé.

Totalán településen csütörtök este virrasztást tartottak a kisfiúért, több mint kétszáz ember gyűlt össze, ott voltak a gyerek hozzátartozói is.

A spanyol csendőrség nyomozást indított, hogy kiderítse, a kutat illegálisan fúrták-e. A helyi önkormányzat azt állítja, nem adott arra engedélyt. A fúrást végző cég vezetője viszont úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy szabályos megrendelés alapján dolgoztak, a munka végeztével pedig az előírásoknak megfelelően lezárták a kútnyílást.

Rovatok