Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai képviselőház elnöke szerint szó sem lehet a falról

2019. január 31., csütörtök 20:27

Nem lehet szó arról , hogy a képviselőház pénzt szavazzon meg az amerikai-mexikói határon építendő falra - jelentette ki csütörtöki sajtóértekezletén Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke.

A házelnök közölte, hogy folynak a kétpárti bizottság egyeztetései a kormányzat működéséhez szükséges költségvetésről, de a kidolgozandó megállapodásnak nem lesz része a Donald Trump elnök által kért összeg a falépítésre. Viszont amennyiben a republikánusok több határátjárót vagy modernebb és hatékonyabb technológiát szeretnének a déli határhoz, az tárgyalási alap lehet - tette hozzá. 

"Az nem tárgyalás, hogy az elnök azt mondja, neki nem számít, mit mond a kongresszus" - fogalmazott a demokrata párti politikus. Hozzátette: álláspontja szerint ezzel az elnök azt jelezte, olyan kongresszust akar amely "teljesen jelentéktelen" az amerikai politika alakításában.

Nancy Pelosi elutasította Donald Trump azon javaslatát is, hogy a falépítésre kért 5.7 milliárd dollár fejében három évig meghosszabbítaná az előző elnök, Barack Obama által életre hívott, úgynevezett DACA-programot, amely azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba.

Trump a Twitteren és a Fehér Házban újságíróknak is azonnal reagált Pelosi sajtótájékoztatójára. Első bejegyzésében az elnök a Mexikóban elkövetett gyilkosságok arányának növekedéséről írt, amely szerinte hozzájárul az Egyesült Államok déli határain uralkodó humanitárius válsághoz is. Egy másik bejegyzésében pedig megismételte: "a falat mostantól hívjuk falnak, hagyjuk abba a politikai játszadozásokat". Trump ezzel arra a korábbi álláspontjára utalt, miszerint nem elég acélkerítés, vagy a határvédelmet szolgáló hatékonyabb technológia, hanem falat kell építeni. A Fehér Házban újságíróknak Trump megerősítette: "a falra szánt pénz nélkül semmiféle megállapodás nem működik".

A kongresszusban a részleges kormányzati leállás feloldása után létrehozott, 17 tagú kétpárti bizottság egyeztet a kormányzati működés finanszírozásának biztosításáról. A múlt héten kikovácsolt és a leállást megszüntető megállapodás értelmében ugyanis a kormányzat működéséhez csupán február 15-ig elégséges összeget szavaztak meg a törvényhozók, azzal a feltétellel, hogy addig tárgyalnak a falépítéshez szükséges összeg megszavazását is magában foglaló megállapodásról. Amennyiben ez az alku nem születik meg, Donald Trump újabb kormányzati leállást helyezett kilátásba.

A fal körüli politikai balhé hátteréről itt írtunk részletesen. 

Rovatok