Index Vakbarát Hírportál

A varázsgomba szabályozásának enyhítéséről szavazhatnak idén Denverben

2019. február 2., szombat 18:49

Ötezer aláírást gyűjtöttek össze aktivisták, és ez elég ahhoz, hogy idén májusban szavazhassanak arról az amerikai Denver város lakói, hogy szeretnék-e enyhíteni az úgynevezett varázsgombára vonatkozó szabályozást, írja a Denver Post.

Arról nincs szó, hogy marihuánához hasonlóan legalizálnák a pszilocibin gomba vásárlását és használatát, ez továbbra is törvényellenes maradni. A szavazás arról szól majd, hogy olyan szinten enyhítsék varázsgomba-birtoklással kapcsolatos rendőri szigort, hogy megtiltaná a denveri hatóságoknak és városvezetésnek, hogy közpénzből költsön az ezzel kapcsolatos visszaélések üldözésére.

A dekriminalizáció mellett kampányolók szerint tudományos bizonyították, hogy a varázsgomba oldani tudja a stresszt és pótolhatja az ópiáthasználatot, amely komoly egészségügyi problémákat okoz az Egyesült Államokban hosszú évek óta.

Ugyan a dekriminalizáció messze áll még a teljes legalizációtól, de annak idején éppen Denver városa volt az, ahol 2005-ben enyhítettek a marihuánával kapcsolatos törvényeken, hogy aztán 2012-ben Washington mellett Colorado legyen az első állam, ahol legalizálták a marihuánafogyasztást. 2014-től pedig már boltokban is hozzá lehet jutni legálisan a fűhöz.

A Denver Postnak Michael Hancock denveri polgármester irodája közölte, hogy nem támogatják a pszilocibin gombával kapcsolatos népszavazást.

A pszilocibin gomba a fűhöz hasonlóan természetesen kábítószernek számít, azonban a hallucinogén szerekhez szokás hasonlítani, mint az LSD, mert nagyobb mennyiségben hallucinációt is okozhat a fogyasztása.

Rovatok