Index Vakbarát Hírportál

Ilyen viharokat csak a világ leggazdagabb emberének pénisze tud kavarni

2019. február 12., kedd 23:52

A világ leggazdagabb embere válik.

Már önmagában ez a január 9-i hír sem érdektelen az Amazon-tulaj Jeff Bezosról, lehet rajta csámcsogni egy kicsit, hogy ezermillózilló dolláros vagyonnal hogy néz ki egy válás, mennyit kap a feleség, ilyesmi. Meg persze biztos sokakban felmerült, hogy a világ leggazdagabb embere milyen fiatal macával jön/jött össze. 

Aztán ahogy jöttek a hírfoszlányok, és kezdett összeállni egy bonyolult mozaik, úgy derült ki, hogy az ügy sokkal érdekesebb és mélyebb ennél a szimpla bulvárvonalnál, és mára már az újságírásnak álcázott zsarolástól Trumpon át a szaúdi kapcsolatokig sok minden és sok mindenki felmerült a sztoriban.

Meg persze ott vannak a pöcsképek is.

Nézzük az elejétől. Magát a válást Bezos és a felesége közös nyilatkozatban tették közzé, hangsúlyozva, hogy barátok és üzlettársak maradnak. Aztán gyorsan világossá vált, hogy nem véletlen döntöttek a hirtelen coming out mellett: pár órával a hír megjelenése után a National Enquirer című amerikai bulvárlap is szállított egy bombát: azt írták, hogy négy hónapja nyomoznak Bezos után, öt államban, 40 ezer mérföldön át követték magángépeken, limuzinokon, helikoptereken, romantikus kirándulásokon, ötcsillagos hotelekben, és

Bezosnak szeretője van.

Állításuk szerint "sikamlós sms-eket", "buja szelfiket" is szerzett a lap, de ezeket nem közölték.

Ki Bezos új párja?

Az 55 éves milliárdos-vállalkozó Bezos egy tévés műsorvezetővel, Lauren Sanchezzel jött össze. A 49 éves nőnek egy NFL-es amerikaifocistával kötött házasságából született egy gyereke 2001-ben, majd elvált, és 2005-ben egy hollywood-i tehetségkutató ügynök-filmes vállalkozóhoz, Patrick Whitesellhez ment hozzá. 2006-ban és 2008-ban született egy fiuk és egy lányuk.

A férfivel a mai napig házasok, ráadásul Whitesell és Bezos ismerik egymást, mert előbbi bedolgozik az Amazon filmes és tévés részlegébe, sőt, mindkét (korábbi) párnak Seattle-ben is van háza. A népszerű műsorvezetőnő Sanchez olyan híres filmekben vállalt cameo-szerepeket, azaz játszotta önmagát, mint a Batman Kezdődik, vagy a Harcosok Klubja, és szerepelt egyéb sorozatok mellett az NCIS-ben is.

Itt egy kicsit álljunk meg, mert az egész sztorit érdemes egy kicsit elhelyezni az amerikai politikai térképen is. Bezos kifejezetten Trump-ellenes, demokrata támogató, és az övé a Washington Post is, ami pedig éllovasa az ellenzéki újságírásnak, számos olyan exkluzív sztorijuk volt, amely minimum kényelmetlen volt Trumpnak, hogy mást ne mondjunk, az elnökről leleplező(nek szánt) könyvet írt Bob Woodward is oda dolgozik. 

A főszereplők:

- Jeff Bezos, az Amazon és a Washington Post tulajdonosa, Trump ellenfele

- Az új párja, Lauren Sanchez műsorvezető-celeb

- David Pecker laptulajdonos, Trump barátja, ezáltal Bezos ellensége

- Michael Sanczez, aki Lauren testvére, Trump-szavazó

Ehhez képest a "másik oldal", a National Enquirer tulajdonosa, David Pecker nagyon régóta nyíltan haverja Trumpnak, ők vették meg például egy playboy-modell Trumpnak kellemetlen sztoriját a kampányidőszakban csak azért, hogy a fiók mélyére süllyesszék, és senki más se írhassa meg. Pecker olyannyira az elnök körül forgolódik, hogy még a Trump orosz kapcsolatait vizsgáló nyomozók is igyekeztek vallomásra bírni, büntetlenségért cserébe.

Végre leszedik Jeff Bozót

Trump pár nappal a sztori nyilvánosságra kerülése után nyíltan örömködött azon, hogy egy vetélytárs újság "leszedi Jeff Bozót" egy olyan cikkel, ami sokkal pontosabb, mint az Amazon Washington Post cikkei. "Remélhetőleg a lap hamarosan már jobb és felelősebb kezekbe kerül!", írta Trump.

És ez még csak a kezdet volt. Bezos a személyes biztonsági csapatát állította rá az ügyre, jelesül Gavin de Becker biztonsági szakértőt, aki 1978 óta foglalkozik híres emberek védelmével, az igazságügyi tárca tanácsadója is volt, az ügyfelei között volt Robert Redford, Jane Fonda, Joan Rivers, Olivia Newton-John és Cher is (itt egy portré róla angolul), és megbízta őt, hogy nyomozza ki, hogyan szerezhette meg az újság a privát üzeneteit.

Megelőző kamucsapás

Mellékszál, de az ügy körüli információs háború mértékét jól jelzi, hogy egy nappal a Bezos magánnyomozásáról szóló Daily Beast-cikk előtt egy Trump-tanácsadó, Roger Stone megelőző csapásként azt nyilatkozta az InfoWars jobbos összeesküvéselmélethívő fakenews-médiumnak, hogy a Daily Beast egy olyan sztorit fog közölni, amit az Amazon PR-osai találtak ki, és amely szerint Bezos telefonját a Trump-kormányzat és az NSA hekkelte meg, hogy odaadják az Enquirernek a megszerzett sms-eket. A Daily Beast közölte, hogy nincs szó ilyesmiről, nem akartak és nem akarnak ilyen sztorival előállni.

A hírt január legvégén robbantó Daily Beast azt írta, ez a nyomozás az Amazontól függetlenül megy, és Bezos a saját pénzéből fizeti, mert "egyre inkább meg van róla győződve, hogy politikai motivációk állnak a háttérben". Addigra, mire a nyomozás ténye publikussá vált, a csapat már túl volt pár vizsgálaton, és biztosra vették például, hogy nem törte fel senki Bezos telefonját. Utánanéztek Bezos új párjának is, de nem utalt jel arra, hogy ő szivárogtatott volna, például azért, hogy így nyírja ki a férfi házasságát.

A harmadik, politikailag motivált forgatókönyvet viszont nem vetették el, szerintük erre utal az is, hogy épp az Enquirernek adta oda valaki a sztorit, amely örömmel ásta bele magát az ügybe. 

Január végén jártunk tehát ekkor, akkor még nem lehetett tudni többet. Bezos magánnyomozása zajlott, nem volt még hivatalos közlemény semmiről, ám egyetlen név 31-én mégis kiszivárgott: kiderült, hogy a nő testvérét, a Trump-köreivel, például az őrizetbe vett Roger Stone-nal és az oroszügynökséggel vádolt Carter Page-dzsel kapcsolatot ápoló Michaelt is kikérdezték.

Michael Sanchez a Washington Postnak pár napra rá azt mondta, április óta tud nővére afférjáról, valóban kommunikált de Beckerrel, például arról, hogy akár külföldi kormányok, a britek, Izrael, rivális techcégek, vagy “deep state” szereplők is lehetnek az ügy mögött, azt viszont visszautasította, hogy neki szerepe lenne ebben. 

Zsarolás, gutaütés és Szaúd-Arábia

Pár nap szünet után, múlt csütörtökön, február 7-én Bezos jelentkezett egy újabb bombával. A "No thank you, Mr. Pecker" (Kösz nem, Pecker úr) című egyetlen blogbejegyzésében - és az már tényleg csak zárójel, hogy a Pecker szlengben pöcsöt jelent - Bezos azt írta, hogy kapott egy ajánlatot, amit nem tudott visszautasítani. "Vagy legalábbis ezt gondolták a National Enquirernél", folytatta egy hollywood-i fordulattal az írást.

A bejegyzés szerint a lap megzsarolta őt, ő pedig elébe menve az egésznek inkább nyilvánosságra hozza mindazt, amivel megpróbálták sarokba szorítani. Felemlegeti, hogy Pecker büntetlenséget kapott vallomástételért cserébe a Trump orosz kapcsolatairól szóló nyomozásban, illetve, hogy Peckert a szaúdi kapcsolatai, a szaúdi kormánynak tett szívességei miatt is támadják, miközben ugyanő üzleti lehetőséget is keres Szaúd-Arábiában.

Bezos azt írta, ő sem tudott erről az egész szaúdi szálról túl sokat mindaddig, amíg az Enquirer nem közölte az ő SMS-eit, és rá nem állította az ügyre de Beckert. Azt is írta, hogy a Washington Postban meglévő tulajdonosi szerepe is bonyolította a dolgot, elég arra gondolni, hogy itt jelentek meg a megölt újságíró, Dzsamal Hasogdzsi cikkei a szaúdi kormány ellenében, a WP pedig elég erőteljesen nyomta, hogy a szaúdi herceg rendelte meg a gyilkosságot.

Bezoshoz állítása szerint az az információ jutott vissza, hogy Peckert a "gutaütés kerülgeti" a nyomozástól,

főleg a szaúdi vonal ért el nála különösen érzékeny idegszálakat.

A "gutaütéses infó" után pár nappal Pecker megkereste Bezost - idézi fel Bezos még mindig ugyanabban a február 7-i blogbejegyzésében - hogy állítsa le a nyomozást, különben további sms-eket és képeket hoz nyilvánosságra, és le is írta, mi van még az Enquirer tarsolyában Sanchez bikinis és erotikusan szivarozó képeitől Bezos félerektált péniszén át a fürdőszobai teljesen meztelen szelfijéig.

Bezos azt írta, a "megkeresés" kapcsán arra gondolt, hogy ha az ő pozíciójában valaki nem tud ellenállni egy ilyen zsarolásnak, akkor hányan tudnak? Hány embert zsarolt így a lap, akik aztán be is adták a derekukat, mert a megélhetésük került veszélybe? Másrészt pedig azon lamentált a Washington Post-tulaj milliárdos, hogy mennyire elképesztő, hogy az Enquirer újságírás címszóval, illetve amögé bújva ezt műveli.

A szaúdi kormány gyorsan, már egy vasárnapi interjúban sietett leszögezni, hogy semmi közük az egészhez. 

A tesó-forgatókönyv

Ezzel majdhogynem egyidőben, a szaúdi interjú előtt egy nappal, szombaton szivárgott ki, hogy Lauren Sanchez testvére, Michael Sanchez adhatta ki a képeket a National Enquirernek. Azért a szivárogtatás környékére is érdemes figyelni: az Enquirerhez közel álló források információiról van szó. 

A lap ügyvédje ezt annyival kommentálta, hogy a sztorit olyasvalaki adta, aki megbízható forrás volt, mert hét évvel ezelőtt is hiteles információt szállított, és akit jól ismert Bezos és Sanchez is. A kérdésre, hogy a nő bátyja volt-e, az ügyvéd annyit mondott: nem árulhatja el, mert bizalmas. Nem reagált az érintett sem, és különösebb motiváció sincs, illetve az, amiről fentebb már írtunk: hogy az amúgy bevallottan meleg férfi erőteljesen Trump-támogató, A sajtó egy 2016-os cikket ásott róla elő, amelyben kiborul, hogy West Hollywood polgármestere meg akart akadályozni egy akkor még csak elnökjelölti Trump-gyűlést.

Nem szólalt meg Bezos nyomozócsapata sem, illetve annyit mondtak, hogy a nyomozásnak vége, az eredményeket a hatóságoknak átadják majd, illetve az a vizsgálat még mindig tart, ami arról szól, hogy mit tett a lap, miután megkapta az SMS-eket. Nem hivatalosan a nyomozók környezetéből annyit mondtak a Daily Beastnek, hogy a férfi nem hekkelte meg a nő telefonját, de "nincs a csapatban olyan, aki ne azt gondolná, hogy ő a kiindulópont".

Borítókép: Patrick Whitesell, Lauren Sanchez és Jeff Bezos 2016 decemberében egy Los Angeles-i partin. Fotó: Todd Williamson / Getty Images Hungary.

Rovatok