Index Vakbarát Hírportál

A Köpcös vagyonából húzná fel a határfalat Ted Cruz

2019. február 17., vasárnap 21:40 | aznap frissítve

Az amerikai szenátornak, Ted Cruznak van egy javaslata az amerikai–mexikói határfal finanszírozására:

használják fel a Köpcös, azaz „El Chapo” Guzmán drogbáró vagyonát a fal felhúzására.

Ennek az ötletének azóta elég sokszor hangot is adott a Twitteren, például így:

Cruz szerint tehát a Köpcös drogkereskedelemből és más bűncselekményekből származó (feltételezett) 14 milliárd dolláros bevétele éppenséggel mehetne a falnak.

Ehhez nyilván a Köpcösnek is van néhány szava. A CNN írja, hogy a férfi ügyvédje vasárnap így beszélt:

Azt minden bizonnyal Cruz szenátor is tudja, hogy a kormány egyáltalán nem foglalta le Guzmán vagyonát – egy pennyt sem, szóval a fal finanszírozásának ezen ötlete eléggé nevetséges. Nagyobb esélye van annak, hogy Cruz fizeti majd azt a falat.

Köpcöst, a mexikói kartellvezért a hét elején találta bűnösnek az esküdtszékGuzmánt mind a tíz vádpontban bűnösnek találták: többek között nemzetközi drogkereskedelem, ellenfelek meggyilkolásának kitervelése, pénzmosás és lőfegyver használatának vádjában. Ezért életfogytiglani börtön vár rá, de egyelőre ezt nem jelentették be hivatalosan.

Cruz ekkor újra elővette az általa csak „El Chapo-törvénynek” nevezett javaslatát, miszerint az illegális kábítószer-kereskedelemből származó pénzeket a határfal megépítésére kéne felhasználni.

Donald Trump közben pénteken szükségállapotot hirdetett, hogy így szerezzen pénzt a falra. 

Arra hivatkozik: a „drogok és bűnözők inváziója” veszélyezteti az Egyesült Államokat, emiatt a kongresszusi ellenkezést megkerülve, saját hatáskörben fogja felépíttetni a falat. Az elnök 5,7 milliárd dollárt kért a törvényhozástól, ennek csak töredékét kapta, és azt sem falépítésre. Most a védelmi minisztérium beruházásokra szánt keretéből tervezi elvenni ezt az összeget, hogy reagáljon az állítólagos válsághelyzetre.

Rovatok