Index Vakbarát Hírportál

Demokrata politikusokat, újságírókat akart ölni az amerikai parti őrség hadnagya

2019. február 21., csütörtök 06:42

Tömeges merénylet kitervelésével vádolják Christopher Paul Hasson hadnagyot, az amerikai parti őrség tagját – írta meg a Washington Times. A férfit múlt pénteken tartóztatta le az FBI. 

Összesen tizenöt lőfegyvert, főként kézifegyvereket és katonai puskákat foglaltak le az FBI nyomozói.

Az önmagát fehér nacionalistának valló hadnagy 2017 óta gyűjtötte a fegyvereket.

A férfi ellen belső vizsgálatot indított a parti őrség, mert nyilvánosan hangoztatta neonáci nézeteit. A nyomozás során átkutatták a hadnagy lakását, ahol egy arzenálra való fegyvert, lőszereket, golyóálló mellényt és kábítószert találtak, valamint egy listát azokról, akik ellen a merényletet tervezte. 

Listáján huszonkét név szerepelt, főként demokrata párti politikusok, aktivisták és újságírók, többek között Nancy Pelosi házelnök, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i képviselő vagy Richard Blumenthal connecticuti szenátor.

Az FBI átvizsgálta a férfi számítógépét; kiderült, hogy Hasson hadnagy sokat kutatott politikusok lakcímei után, illetve sokszor látogatott meg neofasiszta és neonáci oldalakat. 

Arról álmodozom, hogy csaknem minden embert kiirtsak a Földön

– olvasható a férfi egyik levelében. 

Az ügyészség szerint a férfi már régóta hangoztatta szélsőséges nézeteit, barátait erőszakra buzdította a fehér haza érdekében. Példaképének tartotta a norvég Anders Breiviket, aki hetvenhét emberrel végzett 2011-ben. 

Rovatok