Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea élelemért könyörög

2019. február 22., péntek 07:58 | aznap frissítve

Észak-Korea élelmiszersegélyt kér a nemzetközi szervezetektől, mert mintegy

1,4 millió tonna élelem hiányozni fog az idén a lakossága ellátásából, és emiatt csaknem a felére kell csökkentenie a fejadagokat.

Az ország ENSZ-nagykövete a világszervezetnek írt levele szerint az ENSZ-szankciók is hozzájárulnak ehhez a súlyos helyzethez, de súlyos természeti katasztrófák is állnak a háttérben.

A Reuters szerint a dokumentum nem sokkal Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető második csúcstalálkozója előtt látott napvilágot. A találkozón szó lesz a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítéséről, és annak tisztázásáról, hogy ez mit jelent. Az Egyesült Államok követeli, hogy Phenjan hagyjon fel atomfegyverprogramjával, amely fenyegeti őt, Észak-Korea viszont azt akarja elérni, hogy oldják fel az ellene szóló büntetőintézkedéseket.

A vietnámi csúcstalálkozóra eddig 2600 újságírót akkreditáltak. A kormányfő helyettese elpanaszolta, hogy mióta megnevezték a helyszínt, csak 20 napjuk maradt a felkészülésre, miközben a tavalyi, első csúcstalálkozó vendéglátó államának, Szingapúrnak két hónapja volt ugyanerre. Ugyanakkor utasították a minisztériumokat és más intézményeket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a csúcstalálkozó biztonsága és sikeres megrendezése érdekében.

Rovatok