Index Vakbarát Hírportál

Még tart a szavazatszámlálás, de már most tiltakozik az eredmény ellen a nigériai elnökválasztás egyik esélyese

2019. február 25., hétfő 19:43 | aznap frissítve

A Nigéria fő ellenzéki pártjának számító Demokratikus Néppárt (PDP) hétfői közlése szerint minden választási eredmény, melyet az ország választási bizottsága mostanában készül bejelenteni, "nem tisztességes és nem elfogadható".

A Demokratikus Néppárt elnöke, Uche Secondus azt követően szólalt meg újságírók előtt adott nyilatkozatában, hogy a nyugat-afrikai ország választási bizottsága bejelentette öt szövetségi állam szavazási eredményeit. Négy államban a hivatalban lévő elnök, Muhammadu Buhari győzedelmeskedett. Nigéria 36 szövetségi államból áll.

Február 16-án órákkal a kezdés előtt a következő szombatra, február 23-ra halasztották a parlamenti és az elnökválasztást. A nigériai központi választási bizottság elnöke, Mahmood Yakubu nem indokolta a döntést. Azt mondta, hogy számos, például biztonsági kihívásnak nem tudtak eleget tenni, amíg jelentések szerint a választási anyagokat nem tudták időben eljuttatni az ország különböző részeibe.

Hangoztatta, hogy nehéz döntést hoztak, de szükséges volt, hogy sikeres legyen az elnökválasztás, és megerősödjön a demokrácia országukban. Megfigyelők szerint a voksolás egy héttel későbbre halasztása csökkentette a választási folyamatba vetett bizalmat, valószínűleg a választási részvételt is. Amikor pedig végre elindult a szavazás, akkor sem volt zökkenőmentes, gyújtogatások, gyilkosságok zavarták meg a folyamatokat.

Afrika legfejlettebb gazdaságának és első számú kőolajexportőrének államfői tisztségéért ezúttal rekordszámú - 73 - jelölt indult. A két legesélyesebbnek az újraválasztásáért induló Muhammadu Buhari elnök, a Progresszív Kongresszus (APC) párt jelöltje, valamint legfőbb ellenlábasa, az ellenzéki Demokratikus Néppárt (PDP) színeiben induló Attiku Abubakar számít. A nigériaiak egyúttal a képviselőház 360 és a szenátus 109 tagjára is szavaztak. Eredmények a napokban várhatóak.

(MTI)

Rovatok