Index Vakbarát Hírportál

Észak-koreai külügyminiszter: Washington többet követelt

2019. február 28., csütörtök 19:10 | aznap frissítve

Észak-Korea ésszerű javaslatot tett a nukleáris leszereléssel összefüggésben az Egyesült Államoknak, de Washington többet követelt, közölte Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter csütörtökön hanoi sajtókonferenciáján az MTI szerint.

Az észak-koreai fél majdnem fél nappal azután reagált nyilvánosan, hogy zátonyra futottak Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor kétnapos vietnámi csúcstalálkozóján a tárgyalások.

Trump a még Hanoiban megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Észak-Korea az összes szankció feloldását akarta, de cserébe nem ajánlottak elég engedményt az atommentesítés felé, viszont Kim Dzsongunnal jó a kapcsolata, és nem rossz felhanggal szakadtak meg a tárgyalások.

Az észak-koreai külügyminiszter most arról beszélt, hogy Kim Dzsongun és Donald Trump komoly megbeszélést folytatott a csúcstalálkozón, amelyen kölcsönösen önmérsékletet tanúsítottak. Ri Jongho szerint Észak-Korea felvetette, hogy kész felszámolni a jongbjoni atomlétesítményt – ahol a plutóniumot előállítják – a szankciók részleges feloldásáért cserébe.

Mint mondta, nem minden büntetőintézkedés feloldását követelték, hanem csak azokat, amelyek ártanak a polgári lakosságnak. Szerinte Washington azonban egy intézkedéssel többet követelt a jongbjoni leszerelésnél.

Trump már el is repült Vietnámból, Kim Dzsongun azonban az eredeti tervek szerint még az országban maradt. Pénteken egy hivatalos kétnapos látogatása kezdődik, ami alatt tárgyal a vietnámi vezetéssel, és több helyszínre ellátogat a kommunista vezetésű, de a piacgazdaság alapján működő országban.

Donald Trump szerint egyébként a tárgyalások folytatódni fognak. Az elnöki repülőgépen kiadott közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője bejelentette, hogy Trump az elnöki repülőgép fedélzetéről telefonon egyeztetett erről Abe Sindzo japán kormányfővel és Mun Dzse In dél-koreai elnökkel.

Az amerikai elnököt szokatlan helyről érte dicséret a hanoi tárgyalások megszakításáért. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője és Susan Rice, Barack Obama kormányzatának nemzetbiztonsági tanácsadója egyaránt méltatta az elnök döntését. "Trump elnök helyesen cselekedett, amikor felállt és nem írt alá egy rossz megállapodást csupán egy közös fotó kedvéért" - fogalmazott Schumer a szenátusban újságíróknak nyilatkozva. 

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök szerint "Kim a nagy győztes", mert két csúcstalálkozót is kivívott magának az amerikai elnökkel. Pelosi ugyanakkor elismerte: helyes lépés volt, hogy Trump felállt a tárgyalóasztaltól.

Itt elemeztük ki részletesen, hogy mi jöhet azután, hogy idő előtt, és megállapodás nélkül ért véget Trump és Kim vietnámi csúcstalálkozója.

Rovatok