Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun két napig elvileg még nem szállna fel a páncélvonatára

2019. február 28., csütörtök 11:11 | aznap frissítve

Észak-koreai oldalról egyelőre még nem reagáltak arra, hogy sikertelenül, megállapodás nélkül zárult Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető vietnámi csúcstalálkozója. Kim kíséretével együtt visszament a szállására.

Trump azt mondta, hogy Észak-Korea az összes szankció feloldását akarta, de cserébe nem ajánlottak elég engedményt az atommentesítés felé, viszont Kim Dzsongunnal jó a kapcsolata, és nem rossz felhanggal szakadtak meg a tárgyalások.

Trump már el is repült Vietnámból, Kim Dzsongun azonban az eredeti tervek szerint még az országban marad. Pénteken egy hivatalos kétnapos látogatása kezdődik, ami alatt tárgyal a vietnámi vezetéssel, és több helyszínre ellátogat a kommunista vezetésű, de a piacgazdaság alapján működő országban. Csak utána szállna fel a páncélvonatára, és utazna vissza több mint két nap vonatút alatt Észak-Koreába.

A dél-koreai média szerint ráadásul a páncélvonaton éppen javítási munkálatokat végeznek Kínában a vietnámi határ közelében. Ezért ha mégis hamarabb akarna távozni, akkor Kimnek feltehetően repülőre kellene ülnie.

Az észak-koreai állami média hagyományosan lassan őröl, és ugyan a csúcstalálkozó első, szerdai napjáról már beszámoltak, de miközben az egész világon a tárgyalások idő előtti vége a hír, a BBC szerint az észak-koreai tévében faültetésekről láthatók felvételek.

Dél-Korea csalódott

Közben viszont érkeznek a nemzetközi reakciók. Trump azt mondta, az Air Force One-ról hívja majd fel Mun Dzsein dél-koreai elnököt, aki szinte mindent feltett a békefolyamatra. Emellett pedig Abe Sindzó japán miniszterelnökkel is beszélni fog.

A dél-koreai elnöki hivatal a Twitteren annyit írt ki, hogy csalódott, amiért nem sikerült megállapodást aláírni. Azonban szerintük minden korábbinál több haladást sikerült elérni. Mun Dzsein aztán csendesen optimistán reagált. Sajnálatosnak nevezte a csúcstalálkozó zátonyra futását, de szerinte Trump és Kim a korábbinál jobban értik a másikat, és Trump a párbeszéd folytatása mellett foglalt állást.

Az Észak-Korea körüli konfliktusban szintén fontos szerepet játszó Kína jelezte, hogy azután értékeli a hanoi csúcsot, miután az amerikai és észak-koreai oldalról hivatalosan is tájékoztatják.

A külügyi szóvivő szerint azonban az elmúlt évtizedekben mindenki megértette, hogy a Koreai-félsziget körüli konfliktusra nem lehet hamar megoldást találni. „Kína reméli, hogy folytatódik a párbeszéd, Észak-Korea és az Egyesült Államok tiszteletben tartja a másik aggodalmait, és továbbra is őszintén áll a másikhoz" – mondta a CNN szerint Lu Kang.

A Kreml elemezni fogja az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót, de túlzott elvárások lehetnek egymással szemben, és a jelek szerint még mindig nem működik a felek között az egymás felé teendő kis lépések gyakorlata, jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. Peszkov szerint a Washington és Phenjan közötti tárgyalási folyamatnak nincs vége, amit pozitív fejleményként értékelt. Mint mondta, a Kreml várja a további részleteket, egyebek között az észak-koreai fél magyarázatát arról, hogy miért maradt el a megállapodás.

(Borítókép: Kim Dzsongun integet a vonat ablakából. Fotó: KCNA/ Reuters)

Rovatok