Index Vakbarát Hírportál

Folytatódik a Kasmír-konfliktus, megint egymást lövi India és Pakisztán

2019. március 6., szerda 13:47

India és Pakisztán egymás megfigyelőállásait és falvait ágyúzta szerdán a vitatott hovatartozású Kasmírban, írja az MTI. Az erőszak az utóbbi napok feszültségenyhítő diplomáciai erőfeszítései dacára lángolt fel a rivális országok között.

Újdelhi és Iszlámábád egymást okolja a tüzérségi és aknavető-támadások, illetve a kézifegyverekkel folytatott tűzharc kirobbantásával. Egyelőre nem jelentettek áldozatokat.

A két szomszédos ország között a múlt héten éleződött ki a feszültség, miután február 26-án India közölte, hogy légicsapást hajtott végre a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport tábora ellen Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében. A szélsőségesek egyik tagja február 14-én öngyilkos merényletet követett el, amelyben egy félkatonai szervezet – az indiai rendőrség tartalékos erejének – 40 tagja vesztette életét Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén.

Másnap három pakisztáni harci gép légicsapásokat hajtott végre a vitatott hovatartozású terület indiai részén. Ezt követően mindkét ország a másik vadászrepülőinek lelövéséről számolt be, összecsapásokról, határ menti kitelepítésekről, valamint közlekedési tilalmakról érkeztek jelentések.

Az utóbbi napokban ugyanakkor enyhülni látszott a konfliktus, miután a pakisztáni külügyminisztériumi közölte, Pakisztán visszaküldi Újdelhibe nagykövetét, akit február 18-án hívott haza konzultációra, mert India azzal vádolta nyugati szomszédját, hogy köze volt a február 14-ei merénylethez. A pakisztáni külügyminisztérium kedden jelezte azt is: küldöttséget meneszt Újdelhibe március 14-én a szikh zarándokok ügyében.

Mindennek ellenére Kasmírban nem nyugszanak tehát a kedélyek, sőt immáron több mint hetven éve tart az ellenségeskedés. India és Pakisztán függetlenné válásuk óta több háborút is vívott a Himalája nyugati vonulatait elfoglaló hercegség megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni, a muszlim többségű tartomány szeparatistái pedig 1989 óta harcolnak az indiai uralom ellen. Az ezredforduló és 2005 között olyan sok pokolgépes támadást hajtottak végre, hogy India kénytelen volt bombabiztos páncélozott járműveket venni Kasmírban szolgáló katonái számára.

Rovatok