Index Vakbarát Hírportál

Körültekintést kér a külügy a Londonban tartózkodó magyaroktól

2019. március 6., szerda 13:24

A Külgazdasági és Külügyminisztérium fokozott körültekintést kér a Londonban tartózkodó magyaroktól, miután kedden házi gyújtószerkezeteket találtak három londoni helyszínen.  A közleményben a külügyi tárca azt kéri a Londonban tartózkodó magyar állampolgároktól, hogy jelentsenek minden gyanús csomagot a hatóságoknak.

Az A4-es borítékba rejtett bombákat a tűzszerészek hatástalanították, az ügyben nyomoznak - tették hozzá. A helyi rendőrség szerint a három incidens összefügg egymással. Az első borítékot a Compass Centre nevű épületben, a London nyugati határában fekvő Heathrow reptér irodaközpontjában találták.

A borítékot egy alkalmazott kinyitotta, ezután a postai csomag meggyulladt, és kis részben elégett. Senki nem sérült meg, a Heathrow forgalmát az incidens nem érintette, de az épület a vizsgálat idejére zárva marad. A másik két hasonló borítékot a London keleti városrészében fekvő City repülőtér közelében, szintén egy irodaházban, illetve a belvárosi Waterloo vasúti és metróállomás postázójában találták. Ezek egyikét sem nyitották ki, és a rendőrség szakértői mindkét eszközt hatástalanították. 

Glasgow-ban is gyanús csomagokat találtak

Gyanús postai csomagok miatt kiürítették szerdán a skóciai Glasgow egyetemének fő épületeit és a Royal Bank of Scotland edinburghi központját.

A skóciai rendőrség ájékoztatása szerint a csomagokat a két intézmény postázóiban találták, átvizsgálásukat megkezdték. A Police Scotland szerint egyelőre nincs arra utaló jel, hogy a két incidens összefüggne egymással.

A skót rendőrség beszámolójában nincs utalás arra sem, hogy az eset kapcsolódik-e az előző nap Londonban talált, postai küldeményekbe rejtett kis hatóerejű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezetek ügyéhez. 

(MTI, Index)

Rovatok