Index Vakbarát Hírportál

Trump csalódott lenne, ha beigazolódna, hogy Phenjan újraépíti a rakétakilövő állomását

2019. március 7., csütörtök 05:51

Donald Trump a Fehér Házban nyilatkozott az észak-koreai, kedden nyilvánosságra került jelentésekkel kapcsolatban, melyek szerint Phenjan megkezdte egyik rakétakilövő állomásának újraépítését - írta meg az MTI. 

Február ötödikén lett nyilvános a Yonhap dél-koreai hírügynökség és a Stimson Intézet 38 North nevű koreai kutatásokkal foglalkozó washingtoni hírportál jelentése, mely szerint Észak-Korea már február 16. és március 2. között elkezdte az újjáépítést. A jelentést műholdas felvételekkel támasztották alá. 

Majd meglátjuk, még túl korai bármit is mondani. Ezek még csak az első jelentések. Nagyon, nagyon csalódnék Kim elnökben, bár nem hiszem, hogy ez így lesz. Meglátjuk, mi történik, végül minden meg szokott oldódni.

- mondta Trump az újságíróknak. 

Az elnök ezután azt is fontosnak érezte hozzáfűzni, hogy személy szerint jó a viszonya Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel. 

John Bolton, Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója a műhold felvételek nyilvánosságra kerülése után újabb szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben Észak-Korea nem hajlandó vállalni a rakéta- és atomfegyverprogramjának teljes felszámolását. 

A Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders nem kívánt nyilatkozni a részletekről, csak annyit közölt, hogy az amerikai kormány továbbra is tárgyal Észak-Koreával. 

Donald Trump és Kim Dzsong Un hanoi találkozója megállapodás nélkül, idő előtt ért véget.

Az észak-koreai állami televízió szerdán bemutatta a hanoi csúcstalálkozó dicsőítésére készült dokumentumfilmet. A filmben többek között látható, ahogy a diktátor a hanoi szállodában sétálgat Donald Trump társaságában, valamint ahogy Kim limuzinja a zászlót lengető helyiek között halad. A dokumentumfilm arról azonban nem számol de, hogy a találkozó a tervezettnél korábban, illetve megállapodás nélkül ért véget.  

Rovatok