Index Vakbarát Hírportál

Elítélték az egyik legismertebb francia bíborost, mert fedezte a pedofilokat

2019. március 7., csütörtök 12:43

Bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön egy francia bíróság az ország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjét, Philippe Barbarin bíborost, lyoni érseket, akit azzal vádoltak meg egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, de ezt nem jelentette a hatóságoknak. 

Barbarin nem sokkal később bejelentette: pár napon belül benyújtja lemondását Ferenc pápának, és imádkozik az áldozatokért.

Az ítéletet Barbarin bíboros távollétében hirdették ki. Ügyvédje közölte: fellebbezni fognak a lyoni büntetőbíróság döntése ellen.

Brigitte Verney bíró az ítélethirdetéskor közölte: a 68 éves érsekre amiatt szabták ki a büntetést, mert a 2014 júliusa és 2015 júniusa közötti időszakban nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott szexuális visszaélési ügyekről.

A lyoni érseken kívül a bíróság még további öt egyházi vezető ellen folytatott eljárást, amelyet egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezett.

A Barbarin egyházmegyéjébe tartozó meggyanúsított pap csaknem húsz éven át vezetett egy cserkészszövetséget. 2016. január 27-én kezdődött ellene eljárás, miután beismerte, hogy 1986 és 1991 között szexuálisan molesztálta a rá bízott gyerekeket. Ügyvédje szerint Preynat közölte a bíróval, hogy "az egyházi hatóságok 1991 óta ismerték a tényeket", ennek ellenére 2015-ös nyugdíjazásáig gyakorolhatta a papi hivatását.

A perbe fogott másik öt egyházi vezető esetében nem született ítélet csütörtökön, mert a bíróság úgy látta, az ellenük felhozott vádak vagy nem kellőképpen megalapozottak vagy már elévültek. 

Barbarin már a harmadik francia érsek, akit hasonló vádakkal ítélt el bíróság. 2001-ben a dél-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. (MTI)

Rovatok