Index Vakbarát Hírportál

Szelfizés buktatta le a kölni zaklatásokért elítélt 3 férfit

2019. március 11., hétfő 18:55 | aznap frissítve

Három embert ítéltek el szexuális bűncselekmény miatt a 2015 szilveszterén történt kölni támadások ügyében – írja az MTI.    

A német Spiegel hétfőn közölt egy elemzést a kölni újévi zaklatások óta eltelt idő nyomozati anyagából. Ebből kiderült, hogy

Angela Merkel kancellár 2016 januárjában kemény választ ígért a támadásokra, és hogy az elkövetőket származásukra, hátterükre tekintet nélkül meg kell büntetni.

Bár a kölni rendőrség haladéktalanul megalakított egy nyomozócsoportot, és munkájukat még a brit rendőrség, a Scotland Yard videóelemző specialistái is segítették, a szakértők kezdettől fogva igen borúlátóan ítélték meg a nyomozás sikerének esélyét.

A három elítéltre is csak azért sikerült rábizonyítani a bűncselekményt, mert a támadás előtt szelfit készítettek magukról és áldozatukról, így lehetett őket azonosítani. Sok további esetben viszont az áldozatok nem tudták egyértelműen felismerni azokat, akik molesztálták őket. 

Kölnben és több más német nagyvárosban 2015 szilveszterének éjjelén tömegesen követtek el nők sérelmére szexuális zaklatást és lopást. Az elkövetők többnyire észak-afrikai férfiak voltak, csoportosan körbevették, molesztálták és meglopták az áldozatokat. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

(Borítókép: A kölni pályaudvar előtti tér 2016. januárban. Fotó: Sascha Schuermann / Getty Images) 

Rovatok