Index Vakbarát Hírportál

Szlovákia nem kér az Egyesült Államok által kínált védelmi megállapodásból

2019. március 11., hétfő 19:58

A szlovák védelmi minisztérium a továbbiakban nem vesz részt azon a tárgyaláson, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezett az úgynevezett védelmi együttműködési megállapodásról, mert annak elfogadása veszélybe sodorná az ország szuverenitását - közölte honlapján a szlovák szaktárca hétfőn.

A szlovák védelmi tárca az jogi feltételeknek korlátoznák az ország szuverenitását, amelyek lehetővé tennék, hogy idegen fegyveres erők korlátlan ideig úgy tevékenykedjenek az ország területén, hogy az erről szóló szerződést annak megkötésétől számítva leghamarabb tíz évvel lehet felmondani, és a szerződés felmondása azt követően is 12 hónapos felmondási időhöz kötött.

Érdekesség, hogy ez olyan védelmi együttműködés lehet, mint amilyennek a megkötését február elején Mike Pompeo amerikai, és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter bejelentette Budapesten. Az 1997-es védelmi megállapodás megújításáról Orbán egy interjúban azt mondta, hogy a katonai kérdéseket úgy oldották meg, hogy a magyar szuverenitás érintetlen maradt. „Magyarországnak szuverénnek kell lennie és maradnia a saját területéről kiinduló bármilyen katonai akció esetén” – fogalmazott a kormányfő. 

A Magyarország és az USA között kötött megállapodásról a két külügyminiszter sajtótájékoztatóján nem derültek ki részletek, Szijjártó azt ígérte, hogy a "szöveg" még februárban a parlament Honvédelmi bizottsága elé kerül. 

Felújítottak volna két repülőteret

A szlovák védelmi minisztérium most azt írta, hogy ha idegen haderő ilyen körülmények között tevékenykedhetne az országban, az a NATO terminológia szerint idegen hadsereg katonai támaszpontjának létrehozásával jelentene egyet, és ezt a szlovák minisztérium elutasítja.

A minisztérium szerint a védelmi megállapodásról szóló szerződés precedenst teremtene arra, hogy Szlovákia területén idegen haderő állomásozzon, ráadásul úgy, hogy a szerződés nem szabná meg az országban állomásoztatott amerikai katonák maximális létszámát, az általuk használt hadászati technika mibenlétét és konkrét célját.

A szlovák védelmi minisztérium azzal is indokolta elállását a tárgyalásoktól, hogy az amerikai fél ajánlatában nem vette figyelembe a szlovák fegyveres erők kéréseit.

Nem értenek egyet azzal sem, hogy a szerződés értelmében az amerikai katonák, családtagjaik és a katonai csapatokhoz tartozó civil személyzet tagjai indokolatlan előnyökhöz jutnának a többi NATO-tagállam fegyveres erőinek tagjaihoz képest. Hozzátették: az amerikai fél ajánlata kizárólag olyan létesítmények építésére vonatkozott, amelyek elsődlegesen az amerikai katonák és haditechnikájuk elhelyezését célozta.

A védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében az amerikaiak hozzájárultak volna két szlovákiai katonai repülőtér felújításához is, összesen 105 millió dollár értékben. Ezt a beruházást már korábban elutasította a szlovák kormánykoalíció második legerősebb pártja, a védelmi tárcát vezető Peter Gajdost is jelölő Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Az SNS elnöke, Andrej Danko, egy vasárnapi televíziós vitaműsorban egyenesen azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben Szlovákia elfogadja a beruházásról szóló szerződést, pártja kilép a kormánykoalícióból.

A szlovák védelmi minisztérium bejelentésére a Párizsban tartózkodó szlovák miniszterelnök, Peter Pellegrini is reagált. Kijelentette: kormánya soha nem tenne olyan lépéseket, amelyekkel jóváhagyná azt, hogy külföldi haderő állomásozzon az ország területén. A kormányfő - akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte - hozzátette: amennyiben olyan szerződést lehetne kötni, amely nem kötelezi Szlovákiát arra, hogy elfogadja területén az idegen haderőt, és az amerikaiak így is hajlandóak lennének felajánlani a repülőterek felújítására szánt összeget, akkor nem látja okát, hogy azt miért ne fogadnák el.

Rovatok