Index Vakbarát Hírportál

Nem fogadta el a pápa a pedofil ügyeket eltussoló bíboros lemondását

2019. március 19., kedd 15:23

A papi pedofília eltussolásának vádjával márciusban elítélt Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek kedden közölte, hogy Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását.

Hétfőn nyújtottam be személyesen a lemondásomat a szentatyának. Az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem fogadta el

- áll a lyoni érsek közleményében, amit az MTI idézett.

A Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének számító bíborost március 7-én ítélte hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy francia bíróság annak vádjával, hogy bár tudomása volt egy pedofil pap által 2014-15 között elkövetett molesztálásokról, nem jelentette őket a hatóságoknak. Philippe Barbarin fellebbezni akar az ítélet ellen.

A lyoni érseken kívül a bíróság még további öt egyházi vezető ellen folytatott eljárást, amelyet egy 2016-ban szexuális visszaéléssel meggyanúsított pap, Bernard Preynat tíz áldozata kezdeményezett. A perbe fogott másik öt egyházi vezető esetében még nem született ítélet.

Barbarin már a harmadik francia érsek, akit hasonló vádakkal ítélt el bíróság. 2001-ben a dél-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Rovatok