Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea hazarendelte diplomatáit a Korea-közi intézetből

2019. március 22., péntek 09:29

Nagy diplomáciai sikernek számított az Észak- és Dél-Korea által közösen felállított, a félsziget békés párbeszédét biztosítani hivatott intézet létrejötte, pénteken azonban Észak-Korea azonnali hatállyal visszahívta onnan diplomatáit – írta a BBC. 

Dél-Korea pénteken kapott értesítést, az északi diplomaták még a nap folyamán el is hagyták a közös intézetet, amelyet az északi oldalon Keszongban működtettek.

Az intézmény az 1953-ban véget ért koreai háború óta az első lett volna, amely folyamatos párbeszédet biztosít a félsziget északi, zárt kommunista diktatúrában élő része és a demokratikus dél között.

A diplomaták hazarendelése mégsem volt váratlan, miután Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető vietnámi találkozója lényegében félbeszakadt, eredménytelenül zárult.

Az északi fél a szankciók teljes feloldását követelte, az Egyesült Államok pedig azt, hogy a kommunista rezsim számolja fel atomfegyver-programját.

A vietnámi csúcs után a dél-koreai elnök még optimistán nyilatkozott, bízva abban, hogy a két ország közvetlen kapcsolata fenntartható, a bárhogy is alakul Észak-Korea és az Egyesült Államok közötti párbeszéd. A történtek jelzik, hogy nem volt igaza.

Rovatok