Index Vakbarát Hírportál

Az esküdtek twitterezgetése miatt mentenék most fel Köpcöst, a drogbárót

2019. március 26., kedd 17:52 | aznap frissítve

A február 12-én az Egyesült Államokban már elítélt mexikói kartellvezér, Joaquín „El Chapo" Guzmán ügyvédei az ítélet megsemmisítése és új eljárás lefolytatása miatt nyújtottak be fellebbezést egy New York-i bíróságon, írja a Reuters. 

A Köpcös néven ismert, kalandos életű drogbárót február 12-én tíz vádpontban, köztük nemzetközi drogkereskedelemért, ellenfelek meggyilkolásának kiterveléséért, pénzmosásért és lőfegyverhasználatért találták bűnösnek. Ezért feltehetően életfogytiglani börtön vár rá, de büntetésének mértékét csak június 25-én hirdetik ki.

Guzmán ügyvédei most azzal fordultak a brooklyni kerületi  bírósághoz, hogy a tárgyalás során a 12 esküdt közül többen megsértették a szabályokat, emiatt sérült a vádlott tisztességes eljáráshoz való joga. Az ügyvédek a fellebbezésben egyebek között arra hivatkoznak, hogy több esküdt a tárgyalás során olvasgatta az újságok és tévék közösségi médiában megjelenő posztjait, és a történteket egymás között is megbeszélték. 

Az egyik esküdt a Vice-nak korábban elismerte, hogy a bíró külön kérte tőlük, hogy ne olvassák az ügyről és a tárgyalásról a közösségi médiában megjelent posztokat. Az alapján hozzák meg a döntést, ami a tárgyalóteremben elhangzik. Arról is beszélt, hogy olyan eseményekről szóló cikkeket és posztokat is olvastak a Sinaloa kartell vezetőjéről, amelyek nem tartoztak a per tárgyához.

Rovatok