Index Vakbarát Hírportál

Trump legyőzte a képviselőházat, marad a szükségállapot a déli határon

2019. március 26., kedd 20:36 | aznap frissítve

A képviselőház nem tudta hatályon kívül helyezni Trump vétóját, amellyel az elnök ragaszkodik ahhoz, hogy a déli határnál szükségállapot legyen, közölte az amerikai média. Kétharmados többségre lett volna szükség a lépéshez, az eredmény pedig „csak” 248-181 lett. A USA Today azt írta, az ügy a szenátus elé kerül, ahol hasonló sors vár rá valószínűleg.

Itt írtunk a szükségállapot február közepi elnöki bevezetéséről. Trump azután hirdetett szükségállapotot – ami rendkívüli eseménynek számít az USA történetében –, hogy nem szavazta meg a kongresszus a déli határra tervezett falához a költségvetést, a vitában sok republikánus is az elnök ellen volt.

Ez egy elemzés az ügyről, itt pedig arról írtunk, hogy február végén a képviselőház leszavazta a szükségállapotot. Az akkori leszavazáskor azt írtuk, hogy a szavazáson 13 republikánus képviselő a demokratákkal együtt voksolt, ám nem sikerült a határozatot kétharmados arányban megszavazni, amely felülírta volna az esetleges elnöki vétót. Donald Trump elnök már előre jelezte, hogy élni fog vétójogával.

Azóta Trump ezt meg is tette.

A demokraták elég idegesek most, Nancy Pelosi azt nyilatkozta, hogy folytatni fogják a harcot az elnök ellen a kongresszusban, a bíróságon és a közvéleményben is. 

A vétó felülbírálata egyébként eleve halott ügy volt, mert a demokratáknak nincs meg az ehhez szükséges kétharmados többségük.

Rovatok