Index Vakbarát Hírportál

Prágában is elfogtak két embert a német vonatok elleni támadások miatt

2019. március 28., csütörtök 15:10

Őrizetbe vett két embert szerdán a prágai repülőtéren a cseh idegenrendészet annak gyanújával, hogy közük volt a németországi vasútvonalakon 2018 októberében és decemberében megkísérelt merényletekhez. Az ügyben őrizetbe vettek hétfőn egy iraki férfit is Bécsben.

A cseh rendőrség megerősítette az elfogásokat, és közölték két külföldit fogtak el a reptéren, miután Bécsben letartóztatási parancsot adtak ki ellenük. Ausztria kérte a kiadatásukat, ennek lehetőségéről egy cseh bíróság fog dönteni.


A Bécsben őrizetbe vett 42 éves iraki férfi a gyanú szerint t
avaly októberben több tettes acélsodronyt feszített ki a Nürnberg és München közötti vasútvonalon. Az arra közlekedő Intercity-Express vonatot nem sikerült ugyan kisiklatni és személyi sérülés sem történt, de a vonat szélvédője megsérült. A másik esetben decemberben betonlapokat helyeztek a sínre egy berlini, és csak technikai hibák miatt nem történt tragédia.

Az elfogott férfi beismerte, hogy ő követte el a támadásokat, de tagadta, hogy terrorista indítékkal. A nyomozók arab nyelvű írásokra és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet zászlajára bukkantak a helyszínen, ami felvetette a terrorcselekmény gyanúját.

A Kronen Zeitung című osztrák bulvárlap szerint a melekültstátusszal rendelkező férfi korábban 15 évig szolgált az iraki hadseregben, Ausztriában pedig egy biztonsági vállalatnál dolgozott.

Rovatok