Index Vakbarát Hírportál

Moszkva: Addig maradnak orosz katonák Venezuelában, amíg csak kell

2019. március 28., csütörtök 15:18

Oroszország bejelentette, hogy addig Venezuelában maradnak a katonái, amíg erre szükség van, írta az AFP. Az orosz külügyminisztérium szerint a 99 katona jelenléte senkinek nem jelent fenyegetést. Mint írtuk, két orosz katonai gép érkezett a hétvégén Venezuelába 35 tonna szállítmánnyal és 99 katonával. A venezuelai ellenzék szerint Moszkva célja az, hogy állandó katonai támaszpontot kapjon Venezuelában.

Oroszország Kínához, Törökországhoz és Kubához hasonlóan Nicolás Maduro elnököt támogatja, akit viszont az ellenzék illegitimnek tart. Az ellenzéki többségű nemzetgyűlés vezetője, Juan Guaidó januárban ideiglenes elnöknek kiáltotta ki magát, és az Egyesült Államok vezetésével több mint 50 ország már őt ismeri el.

Oroszország visszautasította az Amerikai Államok Szervezete (OAS) hétfői állásfoglalását, amely szerint Oroszország a katonai gépek megjelenésével törvénytelenül avatkozik bele Venezuela belügyeibe.

Donald Trump amerikai elnök korábban azt mondta, hogy Oroszországnak nincs keresnivalója Venezuelában. Mike Pompeo külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy nem terveznek tárgyalni Maduróval, de véget akarnak vetni az orosz és kubai befolyásnak Venezuelában.

A venezuelai válsággal  podcastunkban is foglalkoztunk  részletesebben:

Rovatok