Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa új rendeleteket adott ki a gyermekmolesztálás ellen

2019. március 29., péntek 15:20

Ferenc pápa három rendeletet adott ki pénteken a gyermeket sújtó visszaélések megelőzése jegyében a Vatikánon belül, írja az MTI.

A katolikus egyházfő egy saját kezdeményezésű, úgynevezett motu proprio apostoli levelet, egy törvényt és irányelveket adott ki a témában. A Vatikán területén hatályos, illetve a vatikáni lakosokra és állampolgárokra vonatkozó dokumentumok június 1-jén lépnek életbe. Az intézkedések mintegy 800 embert érintenek, köztük a Vatikán 300 diplomatáját.

Az elmúlt években világszerte számos olyan esetre derült fény, amelyek során a katolikus klérus tagjai gyermekeket molesztáltak. Februárban négynapos nemzetközi konferenciát rendeztek a Vatikánban, amelynek témája a gyermekek hatékonyabb védelme volt. Ferenc pápa ekkor ígéretet tett arra, hogy az egyház a továbbiakban nem huny szemet a pedofil papok által elkövetett bűncselekmények fölött.

A pápának az elmúlt egy hétben két molesztálási ügyben is döntéseket kellett hoznia: elfogadta a katolikus egyház gyermekmolesztálási botrányába keveredett Ricardo Ezzati bíboros, chilei érsek lemondását, aki eltussolt több ilyen ügyet. Azonban Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek lemondását nem fogadta el, mondván neki, még folyik az ügye a bíróságon, az ártatlansága vélelme pedig mindenkinek jár. Barbarint szintén azzal vádolják, hogy  bár tudomása volt egy pedofil pap által 2014-15 között elkövetett molesztálásokról, nem jelentette őket a hatóságoknak.

Rovatok