Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia törhette fel Jeff Bezos mobilját

2019. március 31., vasárnap 13:00

Januárban robbant a hír, hogy Jeff Bezos válik, közben pedig a National Enquirer című amerikai bulvárlap is szállított egy bombát: azt írták, hogy négy hónapja nyomoznak Bezos után, és arra jutottak, Bezosnak szeretője van. Állításuk szerint "sikamlós sms-eket", "buja szelfiket" is szerzett a lap.

Bezos ezért a személyes biztonsági csapatát állította rá az ügyre, jelesül Gavin de Becker biztonsági szakértőt, aki 1978 óta foglalkozik híres emberek védelmével, az igazságügyi tárca tanácsadója is volt. Az Amazon-vezér és Washington Post-tulajdonos megbízta őt, hogy nyomozza ki, hogyan szerezhette meg az újság a privát üzeneteit. Szakértőkre és nyomozókra hivatkozva

De Becker most azzal vádolta meg Szaúd-Arábiát, hogy meghackelték a világ leggazdagabb emberének számító Jeff Bezos mobiltelefonját, és ellopták személyes adatait.

Korábban arról volt szó, hogy az információkat a szerető, Lauren Sánchez fivére adta át a botránylapnak, de a magánnyomozó szerint ez csak a valódi felelősök álcázását szolgáló hamis nyom volt. De Becker szerint a szaúdi hatóságok azért érdeklődtek Bezos iránt, mert a vállalkozó birodalmához tartozó The Washington Post (WP) című amerikai napilap részletekbe menően tudósított Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró meggyilkolásáról, és a lap elég erősen nyomta, hogy a gyilkosságot a szaúdi herceg rendelte meg. Hasogdzsival – aki maga is a WP szerzője volt – tavaly októberben végeztek a királyság isztambuli konzulátusán.

Kétségbevonhatatlan tény, hogy a Hasogdzsi kivégzésével kapcsolatba hozott Mohammed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg ellenségeként tekintett a lapra

– mondta erről a nyomozó. (MTI, Sky News)

Az üggyel ebben a cikkben foglalkoztunk részletesen.

Rovatok