Index Vakbarát Hírportál

Porosenko: Az oroszok miatt feszült a viszony Ukrajna és Magyarország között

2019. április 11., csütörtök 19:15

Petro Porosenko kész a párbeszédre a kettős állampolgárságról Magyarországgal – és más országokkal –, de szerinte a kettős állampolgárság bevezetése háborús időkben veszélyes. Az ukrán elnök továbbá az ukrán-magyar viszonyról is beszélt csütörtökön, írja az MTI.

Egyfelől készek vagyunk komoly lépéseket tenni, hogy figyelembe vegyük a magyar fél kívánságait, másfelől kötelesek vagyunk megvédeni állami értékeinket, beleértve azoknak az ukrán állampolgárságú gyermekeknek a jogait, akiket valaki meg akar fosztani az ukrán nyelv ismeretének jogától

– mondta Porosenko egy kijevi biztonsági fórumon. 

Az ukrán elnök a Magyarország és Ukrajna között kialakult feszült viszonyról is beszélt. Szerinte ebben Oroszország befolyásának is szerepe van,ez eleme a Moszkva által folytatott hibridháborúnak.

Nézzék meg, mikor változott Magyarország álláspontja: törvényünk (az oktatásról szóló 2017. évi törvény) elfogadása után, vagy miután visszatértek Moszkvából a magyar kormány képviselői?

Porosenko bejutott a második fordulóba az ukrán elnökválasztáson, április 21-én dől el, hogy ő, vagy a humorista Volodimir Zelenszkij lesz-e Ukrajna elnöke. 

Rovatok