Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a szudáni elnököt, a katonaságé a hatalom

2019. április 11., csütörtök 09:37

Az első hírek arról szóltak, hogy lemondott Omar el-Besír szudáni elnök csütörtök reggel, és konzultációk kezdődtek Kartúmban egy átmeneti tanács megalakításáról, írja a Reuters. A többezres tüntető tömeg december óta követelte a lemondását az 1989 óta hatalmon lévő elnöknek.

Nem sokkal később viszont kiderült, hogy az elnököt letartóztatták, és a katonaság veszi át a hatalmat.

A szudáni védelmi miniszter, Avád Mohamed Ahmed Ibn Auf szerint az elnököt biztonságos helyen tartják fogva. Beszélt arról is, hogy három hónapos rendkívüli állapotot hirdettek Szudánban, felfüggesztik az alkotmányt, és kétéves átmeneti időszakra katonai tanács áll majd Szudán élén, ennek végén pedig választásokat tartanak majd. További értesítésig lezárták az ország határait és 24 órára a légterét is.

Ugyanakkor a szudáni tiltakozók legfőbb csoportja, a Szudáni Szakmai Kamara (SPA) csütörtökön további tüntetésekre szólított fel, és egyben elutasította a védelmi miniszter bejelentését arról, hogy az ország irányítását kétéves átmeneti ideőre egy katonai tanács venné át. 

A hadsereg főhadiszállásához hívták a tömeget

A szudáni állami tévé és rádió még csütörtök reggel jelentette be, hogy a hadsereg fontos bejelentést fog tenni nemsokára. A korábbi tüntetések szervezői ennek hatására felszólították a kartúmi lakosokat, hogy gyűljenek össze a hadsereg főhadiszállása – egyúttal a védelmi minisztérium épülete – előtt. A felhívásra több ezer ember ment el, akik ülősztrájkra gyűltek össze a minisztériumnál, és Omar el-Besír elnök rendszerére utalva azt kiabálták: "Megbukott, győztünk!", írja az MTI.

Ezzel egy időben a hadsereg nagy erőkkel felvonult a tévészékháznál, a védelmi minisztériumnál és a főváros fő útvonalain.

A BBC helyi tudósítója szerint ezután csak katonai zenét játszottak a hangszórók, ami gyakran utal nagy változásokat hozó bejelentésekre. Híresztelések szerint Omar el-Besírhez közeli embereket már letartóztattak, de ezt hivatalosan nem erősítették meg.

Szudánban december óta tartanak az ezreket megmozgató demonstrációk. A gazdasági nehézségek, a növekvő infláció és az üzemanyaghiány, illetve a kenyér árának emelkedése miatti tiltakozásokon egyre többen követelik a harminc éve hatalmon lévő Besír távozását. A szudáni vezető 1989-ben jutott hatalomra katonai puccs révén.

Az elnök a tüntetésekre válaszul februárban egy évre szükségállapotot hirdetett, és feloszlatta a kormányt. Március közepén új, szakértői kabinetet nevezett ki a gazdasági válság kezelésére.

Közben azt is bejelentették, hogy szabadon engedik a politikai foglyokat. Hírügynökségek ugyanekkor szemtanúkra hivatkozva arról számoltak be, hogy a tüntetők Port-Szudán és Kasszala városában megtámadták a hírszerzés és a biztonsági erők több épületét is.  

(MTI, BBC, Index)

Rovatok