Index Vakbarát Hírportál

Ismét tömegek tüntetnek Belgrádban

2019. április 13., szombat 17:35 | aznap frissítve

Cikkünk frissül.

A tüntetők többek között #1od5milliona transzparensekkel vonulnak, az 1 az 5 millióból szlogen arra utal, hogy korábban Vučić szerb államfő azt mondta, hogy akkor se foglalkozna a tüntetők követeléseivel, ha 5 millióan vonulnának utcára. 

A Balkan Insight tudósítása szerint a szombati tüntetésen először vonul együtt az összes ellenzéki vezető, a vonulók egy "mindannyian egyként" transzparenst tartanak. Az Indexnek nyilatkozó ellenzéki vezetők abban bíznak, hogy  Aleksandar Vučić  hajlandó lesz párbeszédet kezdeni a követelésikről. 

A tüntetők 6 napos ultimátumod adtak Vučićnak, hogy mondjon le, valamint teljesítse a követeléseiket.

"Az elnök saját kezében összpontosította a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat" – mondta a tüntetés egyik szónoka, Cedomir Cupic politológus és jogászprofesszor. "Most hozzálátott, hogy az igazságszolgáltatást is maga alá gyűrje. Ővele Szerbiának semmilyen jövője nincsen."

A tiltakozások mögött álló, Szövetség Szerbiáért (SzS) nevű ellenzéki tömörülés soraiban baloldali és jobboldali pártok egyaránt megtalálhatók, derül ki az MTI beszámolójából. A szervezők állításuk szerint fel akarják hívni a figyelmet mindazokra a problémákra, amelyekkel Szerbiának szembe kell néznie, és amelyek oka az államfő és az általa vezetett párt. A tiltakozók azonban mindeddig nem tudtak világos politikai programot hirdetni.

A Vučić elnök által ellenőrzött médiumok hetek óta azzal igyekeznek lejáratni a tüntetőket, hogy erőszakos cselekményre készülnek.

A kormánypárti média napok óta beharangozott zavargásnak és erőszaknak azonban nyoma sem volt szombaton.

Az ellenzéki mozgósításra válaszul az elnök is utcára szólította támogatóit, bejelentve, hogy az április 19-ére meghirdetett belgrádi nagygyűlésén 12-15-ször többen lesznek, mint bármelyik eddigi ellenzéki megmozduláson. Vučić azt mondta, hogy ez lesz az utóbbi ötven év legnagyobb demonstrációja az országban.

A Slobodan Milošević hatalmát megdöntő tüntetések óta nem volt olyan nagy utcai tiltakozássorozat Szerbiában, mint amilyennel január óta néz szembe a szerbiai vezetés. Az ország 50 városára kiterjedő, főként a hétvégéken erős, olykor több tízezres, általában néhány ezres tüntetések többnyire békésen zajlottak, de március közepén a tüntetők behatoltak a szerb közszolgálati televízióba. A Balkan Insight szerint a tüntetőket megosztja, hogy Boško Obradović szélsőjobboldali politikus egyre inkább a megmozdulások vezéralakjaként tűnik fel, és elidegeníti ezzel a liberálisabb szerbeket. 

Vučić 2017-ben lett Szerbia elnöke, előtte három éven át kormányfő volt a radikális nacionalistából a mérsékeltebb, euroatlanti integrációt támogató politikussá vált elnök, Tomislav Nikolić idejében. Az akkori államfőhöz hasonló utat járt be Vučić is: mindketten a Szerb Radikális Pártból (SRS) indultak, majd azzal szakítva hozták létre az Szerb Haladó Pártot. Vučić 12 év alatt onnan, hogy a Szerbia elleni NATO-bombázások idején Milošević tájékoztatási minisztere volt, eljutott oda, hogy az EU-tagjelölt Szerbiát vezető kormánykoalíció vezető pártjának elnöke, majd kormányfője, végül az ország államfője lett.

(Borítókép: Marko Djurica/Reuters)

 

Rovatok