Index Vakbarát Hírportál

Bocsánatot kért a magyaroktól a szerb államfő a gyűlöletbeszéd miatt

2019. április 14., vasárnap 18:04 | aznap frissítve

A szerb államfő a szombat esti belgrádi tüntetésen elhangzottakra reagálva bocsánatot kért a magyaroktól az ellenzék gyűlöletbeszéde miatt – írta meg az MTI. 

Ami tegnap elhangzott a mi magyar polgárainkról, az nem a többségi Szerbia álláspontja. Bocsánatot kérek ezért tőlük. Ez a felelőtlen és komolytalan emberek álláspontja, senki másé

– mondta Aleksandar Vučić újságíróknak.

Szombaton Belgrád központjában ismét mintegy tízezren tüntettek Aleksandar Vučić elnök politikája ellen, az államfő távozását követelve. Az „Egy az ötmillióból” (#1od5milliona) jelszóval december eleje óta hétről hétre megtartott tiltakozás résztvevői ezúttal a szabad média és a választások tisztességes feltételeinek megteremtéséért tüntettek. 

A tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma (SZS) nevű párt vezetője arról beszélt, hogy évente 35 ezer fővel csökken Szerbia lakossága, és a szerbiai társadalom a „legöregebb Európában, mert Vučić elüldözi a fiatalokat, helyettük szíriaiakat és magyarokat hoz be” az országba. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt mondta, nem tudja, hogy sovinizmus, idegengyűlölet vagy ostobaság áll-e Trufinovic szavai mögött, de ezzel megmutatta az igazi arcát. Szerinte Trifunovic nem tudja megsérteni, megalázni, sem pedig megbélyegezni a vajdasági magyar közösséget, és nála „izmosabb politikusok is próbálkoztak ezzel az előző korszakban, de nem sikerült, és neki (Trifunovicnak) politikai kiskakasként sem fog sikerülni”. 

Aleksandar  Vučić mellett más  belgrádi politikai vezetők is keményen bírálták Trifunovicot az elhangzottak miatt.

„Fel vagyok háborodva a sértegetések miatt, amelyekkel Trifunovic illette a magyar nemzetiségű állampolgárainkat. Úgy bemutatni az itt született szerbiai állampolgárokat, a magyarokat, mintha idetelepítették volna őket, mintha külföldiek lennének és veszélyt jelentenének, sértés mindenki számára, aki Szerbiában él, és veszélyes felhívás a nemzetiségek közötti gyűlöletre” – mondta Aleksandar Vulin védelmi miniszter. Hangsúlyozta: tudja azt, hogy senki se gondolkodik Szerbiában úgy, mint Trifunovic. „Remélem, hogy senki se próbálja majd Trifunovicot Szerbia hangjaként bemutatni, igazolásként a Szerbia és a szerbek elleni támadásra... Drága magyar szomszédaink, még csak ne is gondoljátok azt soha, hogy Trifunovic Szerbia lenne” – fogalmazott a szocialista politikus.

Aleksandar Martinovic, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján arra szólította fel a polgárokat, hogy vegyenek részt az SNS április 19-i nagygyűlésén, és mutassák meg, hogy Szerbia más, mint amilyennek be akarták mutatni a szombati tüntetések szervezői. Martinovic szerint Trifunovic nyíltan népszerűsíti a fasiszta nézeteket. „Ez bizonyosan sem Szerbia, sem a szerb nép üzenete, hanem egy zavarodott és elborult elméé. A szerb nép barátian viszonyul a magyarokhoz, és minden más néphez az országunkban" – mondta Martinovic, és azt üzente „a magyar testvéreknek, polgártársaknak, barátoknak és szomszédoknak, hogy Szerbia ugyanannyira az ő országuk, mint a szerbeké”.

Goran Vesic haladó párti politikus úgy fogalmazott: „Színtiszta fasizmus azokat a magyarokat fenyegetni, akikkel a szerbek összhangban élnek, és akiknek anyaországával a legjobb az együttműködésünk”.

(Borítókép: Aleksandar Vučić. Fotó: Taylor Hill / Getty Images) 

Rovatok