Index Vakbarát Hírportál

14 évet kapott egy kémkedéssel vádolt norvég férfi Oroszországban

2019. április 16., kedd 19:01

14 éves, munkatáborban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy kémkedéssel vádolt norvég férfit Oroszországban, írja a BBC a moszkvai bíróság keddi ítélethirdetése után.

A 63 éves Frode Berg korábban őrként dolgozott a norvég-orosz határon, ahonnan a norvég hírszerzés megbízásából futárként járt át Oroszországba, hogy pénzt és megbízásokat tartalmazó borítékokat kézbesítsen, utoljára például egy Natasa nevű orosz nőnek.

A férfi elismerte, hogy együttműködött a norvég hírszerzéssel, de tagadta a vádakat, állítása szerint minimális ismeretei voltak a megbízásról. Ügyvédje, Ilya Novikov szerint nem is lehetett volna kémkedéssel vádolni, hiszen küldöncként lényegében semmilyen titkos információt nem  gyűjtött  be.

Berget 2017 decemberében tartóztatták le Moszkvában, amikor az orosz haditengerészet nukleáris tengeralattjáróira vonatkozó titkos dokumentumokat vett át egy hadiipari vállalat alkalmazottjától, akit megfigyelt az elhárítás. Az MTI információi szerint Bergék nem fognak fellebbezni, de kegyelmi kérvényt nyújtanak be, amint hatályba lép az ítélet.

Rovatok